Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sibiu: ​Juncker și Johannis, față în față cu tinerii

Sibiul a fost săptămâna trecută și capitala tinerilor. Peste 300 au venit din toată Europa pentru a discuta despre cele mai fierbinți subiecte care îi macină.

Care au fost acestea, vă vom spune astăzi. Pentru început am discutat cu  Mihai Dragoș, președintele Consiliului Tineretului din România despre concluziile summitului din perspectiva unui reprezentant al organizațiilor de tineret.

La Summitul tinerilor de la Sibiu au venit și preşedintele CE și preşedintele Klaus Iohannis. Cei doi au răspuns întrebărilor lansate de participanți.

Președintele Klaus Iohannis și președintele CE, Jean Claude Juncker, s-au întâlnit marți seară, la Sibiu, cu peste 300 de tineri din toată Europa în cadrul unui dialog cetățenesc în care s-a discutat despre viitorul Uniunii Europene, dar și despre viitorul tinerilor în UE.

Voi sunteți viitorul, le-au transmis cei doi lideri. Dacă noi suntem viitorul, atunci de ce nu participăm la summitul de mâine de la Sibiu, a venit și replica tinerilor, entuziasmați de oportunitatea de a adresa întrebări celor doi președinți.

Întâmpinați cu aplauze, Klaus Iohannis şi Jean Claude Juncker s-au arătat dornici să asculte ce au de spus tinerii. 

"Am venit aici să ascult, nu să vă țin prelegeri", a ținut să-i lămurească de la bun început Jean Claude Juncker.

La rândul său, Klaus Iohannis le-a vorbit despre miza summitului de joi. "Este esențial să confirmăm că viziunea noastră este comună", a transmis președintele Iohannis.

Apoi tinerii au luat cuvântul: temele de interes au fost diverse: de la migrație și de ce tema nu se mai regăsește pe agenda liderilor europeni până la schimbările climatice și măsurile care se impun.

S-a ridicat problema condițiilor precare de muncă la care sunt expuși tinerii. Cum îi protejați pe tineri, au vrut să știe unii dintre participanții la summit.

Alții au fost preocupați de măsurile care se impun în materie de securitate cibernetică - e nevoie de legi noi sau sunt suficiente recomandările și îndrumările, au vrut să știe și alți participanți la discuții.

Ce părere aveți despre votul de la 16 ani? Ambii președinți au fost de acord, cu o condiție, a atras însă atenția președintele Iohannis.

Dialogul a fost unul jovial, relaxat, reușind să stârnească de câteva ori hohote de râs în rândul audienței. "Îmi plac discuțiile cu tineri pentru că ne siliți să venim că răspunsuri sincere", a declarat șeful statului.

Iar cei doi președinți nu au scăpat ocazia de a oferi astfel de răspunsuri. "Sunt câteva lucruri care mă deranjează la Uniunea Europeană", a recunoscut șeful statului.

"Nici eu nu sunt mulțumit cu tot ce se întâmplă în România", a replicat președintele Juncker.

Deci suntem doi nemulțumiți, a completat șeful statului.

De fiecare dată cânt au avut ocazia, cei doi au ţinut să le reamintească tinerilor cât de important e să voteze pentru că ei reprezintă viitorul.

Pe finalul dialogului a venit şi întrebarea cheie: "dacă suntem atât de importanţi atunci de ce noi nu participăm la summitul UE de joi?"

"Şi aşa suntem deja mulţi, n-am avea loc pentru toţi", a încercat să glumească preşedintele CE.

Totuşi, revenind pe un ton serios, cei doi lideri au încercat să-i asigure pe tineri că vor fi reprezentaţi joi la Sibiu de lideri aleşi, de accea "e important să vă alegeţi liderii cu atenţie", a transmis şi președintele Iohannis.

 

Invitați: 

  • Mihai Dragoș, președintele Consiliului Tineretului din România

  • Tana Alexandra Foarfă, reprezentant Europuls - Centrul de Expertiză Europeană

 

Toate edițiile emisiunii Tânăr în Europahttps://www.rfi.ro/tag/tanar-europa

Ascultă emisiunea Tânăr în Europa