Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Începe ”vânătoarea” de mașini Uber și Clever? ”Unii taximetriști încep să se organizeze”

incepe_vanatoare_masini_uber_taximetristi.jpg

Guvernul anunță că va reglementa serviciile de tip ride-sharing (Foto: pixabay)
Guvernul anunță că va reglementa serviciile de tip ride-sharing (Foto: pixabay)

Ordonanța de Urgență care modifică legea taximetriei nu a făcut decât să crească și mai mult tensiunea dintre taximetriști și șoferii serviciilor alternative de tip ride-sharing. O spune la RFI Irina Zamfirescu, reprezentantă ActiveWatch și OPTAR, după ce documentul a intrat în vigoare.

Actul normativ adoptat de Guvern în urma protestelor taximetriștilor nu va scoate din piaţă aplicaţiile de tip UBER şi CLEVER, însă şoferii care folosesc aceste aplicaţii riscă amenzi de până la 5.000 de lei.

Ministrul Transporturilor a dat asigurări că serviciile alternative nu vor fi interzise, ci urmează să fie reglementate.

Irina Zamfirescu observă însă că lucrurile sunt gestionate în ordine inversă față de cum ar trebui în mod normal: ”Sunt cumva și eu pe diverse grupuri de taximetrie, care acționează în zona Bucureștiului. Am văzut că există astfel de șoferi de taxi care cumva se organizează, astfel încât să... nu știu care e termenul corect, dar știți acea vânătoare, să ceară taxiuri, să-i pună pe niște filtre de Poliție. E posibil să se acutizeze și acest tip de activitate. Din păcate, mi se pare că de fapt am crescut și mai mult tensiunea pe acest subiect, în condițiile în care înțeleg de la un comunicat dat de aceste companii că există o discuție paralelă cu Ministerul Transporturilor, astfel încât să se reglementeze într-un fel sau altul și acest tip de serviciu de ride-sharing. Cred că poate cronologic, ar fi trebuit întâi să vedem ce facem cu aceste servicii de ride-sharing, să intre într-adevăr în litera și spiritul legii și apoi să vedem cum umblăm la legea taximetriei”.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de Prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Irina Zamfirescu, despre OUG privind legea taximetriei