Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum ar putea scăpa teoretic Liviu Dragnea de închisoare?

O condamnare definitivă a lui Liviu Dragnea la închisoare ar fi o lovitură serioasă pentru PSD, care ar rămâne fără omul care trage sforile pentru întregul Guvern. Iată ce spune la RFI Liviu Avram, redactor-șef adjunct la Adevărul.

Instanța supremă este așteptată să dea pe 27 mai verdictul în procesul angajărilor fictive din Teleorman, în care este judecat președintele PSD, Liviu Dragnea.

La rândul ei, CCR ar putea anunța o decizie pe 5 iunie în privința completurilor specializate, o speță care-l vizează tot pe șeful social-democraților români.

Ambele instituții au amânat de mai multe ori în ultimele luni aceste decizii de care depinde soarta politică a lui Liviu Dragnea.

Jurnalistul Liviu Avram crede că trimiterea liderului PSD după gratii ”ar însemna că partidul rămâne fără lider, fără președinte al Camerei Deputaților, fără omul care trage sforile pentru întreg Guvernul. Ar fi o lovitură într-adevăr serioasă, pe care ar recepționa-o partidul aflat la guvernare”.

Dacă instanța supremă îl condamnă pe Liviu Dragnea la închisoare cu executare, iar CCR decide ulterior că înființarea completurilor a fost neconstituțională, care vor fi efectele? Liviu Avram spune că ”dacă luăm în calcul precedentul care s-a întâmplat cu completele de cinci și decizia de atunci a CCR, de o asemenea decizie în cazul completelor de trei vor putea beneficia cei care se mai află în termenul de o lună, în care poți folosi o cale extraordinară de atac. Sentința pe 27, CCR-ul decizie pe 5 iunie, nu știm când va fi motivată, când va fi publicată în Monitorul Oficial, pentru că ea atunci intră efectiv în vigoare. E foarte greu de anticipat timing-ul, ce eveniment va avea loc mai întâi, intrarea în vigoare a deciziei sau expirarea termenului de o lună în care Liviu Dragnea ar putea apela la o cale extraordinară de atac”.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de Prânz: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Liviu Avram, despre scenariile privind procesul lui Liviu Dragnea