Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ludmila Ulițkaia la RFI: În închisorile din Rusia de azi se practică încă tortura

ludmila1.png

Image source: 
RFI România

”Singura soluție de a combate această nebunie, această agresivitate pe care o întâlnim peste tot în lumea de azi, este cultura, educația”, spune în interviul acordat RFI România scriitoarea rusă Ludmila Ulițkaia, aflată zilele acestea în România, pentru lansarea volumului său ”Scara lui Iacob”:

”În Rusia se petrec mai multe procese care merg în direcții diferite. Există lucuri care mă irită, chiar mă chinuie... mă determină să fac niște asocieri triste cu epoca sovietică. Trebuie să mărturisesc că astăzi în Rusia se trăiește mai bine decât oricând în istorie dar nu cred că asta se întâmplă din cauza eforturilor autorităților, ci mai degrabă în pofida lor. Procesul civilizațional se desfășoară pe întreg globul ... La Moscova vin milioane ca să lucreze. Acum câteva zile o doamnă academician din Rusia a spus că trebuie să adoptăm o lege cu privire la introducerea unei ideologii unice. Asta e un coșmar, o schizofrenie totală. Pe de altă parte în Rusia nu a fost niciodată o mișcare de voluntariat mai puternică pentru acțiuni de binefacere. Asta înseamnă că se naște o societate civilă și oamenii fac cu eforturi proprii lucruri pe care statul ar trebui să le facă dar nu le face. Societatea se trezește. În același timp sunt arestați copii, oameni care nu au ajuns la vârsta maturității, pentru că participă la demonstrații împotriva puterii. În închisorile din Rusia de astăzi există încă tortură...

Trăim o perioadă de criză, o criză politică, conceptuală, care există peste tot în lume. Trebuie să ne adaptăm la felul în care lumea se schimbă. Această criză afectează concepte, cum ar fi tocmai conceptul de democrație. Acest populism pe care îl vedem azi peste tot erodează conceptul de democrație. Singura soluție de a combate acest fenomen este cultura, educația, e singurul antidot la această nebunie și agresivitate pe care o întâlnim peste tot în lume...”

 

 

Ludmila Ulițkaia la RFI România