Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un nou referendum pe Brexit - variantă plauzibilă sau joc electoral?

brexit_diviziuni.jpg

Marea Britanie şi Uniunea Europeana au ajuns la un nou acord al Brexitului, anunţă premierul Boris Johnson
Marea Britanie şi Uniunea Europeana au ajuns la un nou acord al Brexitului, anunţă premierul Boris Johnson
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Premierul britanic Theresa May face noi eforturi pentru a asigura o ieșire ordonată a țării din UE, respectiv un Brexit produs în condițiile unui acord convenit de Londra și Bruxelles. În contextul în care parlamentarii britanici au respins precedentele variante de acord negociate de May cu liderii europeni, șefa guvernului de la Londra pune acum pe masa discuțiilor inclusiv varianta unui al doilea referendum privind apartenența țării la UE. Din primele informații oferite de presa britanică, nici această variantă nu ar avea vreo șansă să primească votul aleșilor din Insulă, după cum a explicat pentru RFI Christian Mititelu, analist de politică externă stabilit la Londra. El vorbește despre ”o tentă electorală” a ultimului anunț făcut de premierul britanic.

Conform BBC, premierul britanic susţine că va prezenta un "nou acord Brexit", care conţine noi garanţii privind drepturile angajaţilor, standarde în domeniul mediului, clauze privind frontiera irlandeză şi un "compromis" în domeniul vamal. În plus, Theresa May atrage atenţia că respingerea din nou a Acordului Brexit riscă să conducă la anularea ieşirii Marii Britanii din UE. Proiectul de Acord Brexit urmează să fie prezentat din nou spre aprobarea Camerei Comunelor la începutul lunii iunie.

"Sunt introduse noi modificări semnificative pentru a proteja integritatea economică şi constituţională a Marii Britanii. Adevărul este că după trei încercări de obţinere a aprobării Parlamentului, nu vom putea părăsi Uniunea Europeană dacă nu vom avea un acord care să beneficieze de o susţinere largă a partidelor", a subliniat Theresa May, citată de agenţia Reuters.

Noutatea care frapează este că liderul de la Londra semnalează acum că ar putea oferi Parlamentului şansa de a se pronunţa asupra organizării unui nou referendum dacă aprobă Acordul Brexit.

Mititelu: Un nou referendum, foarte puțin probabil

Analistul de politică externă stabilit la Londra Christian Mititelu e de părere că ”suntem foarte departe de această soluție (n.r. un nou referendum), care este riscantă pentru cei care vor să o susțină în mod deschis. Dar e evident că foarte mulți parlamentari se gândesc la această variantă. Noutatea acum este că May a folosit această formulă, a unui nou referendum, variantă față de care era total împotrivă până acum”.

”Majoritatea celor intervievați de media britanică – atât brexiterii înverșunați, cât și partea laburistă – nu sunt mulțumiți de forma acordului, fie și dacă ea ar conține referiri la un al doilea referendum”, explică analistul.

Christian Mititelu mai remarcă faptul că această ultimă propunere a Theresei May vine în contextul alegerilor europarlamentare, astfel că ea are și un puternic iz electoral: ”Problema e că sondajele arată că noul partid al lui Nigel Farage, The Brexit Party, conduce. Iar asta nu e veste bună pentru nimeni pentru că este un partid care nu are altă platformă decât aceea de a ieși din UE cu orice preț. Sigur că o victorie a acestui partid ar fi un semnal îngrijorător pentru Europa”.

Analistul de politică externă conchide afirmând că varianta rămânerii Marii Britanii în UE este una puțin probabilă.

Ascultă

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz