Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 29 mai 2019

dancila.jpg

Premierul mizeaza pe vechea garda pentru a reforma partidul. Geoana spune pas
Premierul mizeaza pe vechea garda pentru a reforma partidul. Geoana spune pas
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

Vrem să deschidem larg porţile şi cei care vor să vină alături de noi vor fi întotdeauna bineveniţi. Este chemarea Vioricai Dăncilă, odată instalată în fruntea PSD. Premierul mizează pe vechea gardă pentru a reforma partidul. Mircea Geoană răspunde că nu se întoarce în politica militantă, nici Victor Ponta nu mai pare interesat de social-democrați. De cealaltă parte însă, Adrian Năstase și Octav Cozmâncă organizează un grup de sprijin ca să ajute partidul să se refacă. 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Comisia Juridică a Senatului a decis ridicarea imunității în cazul liderului ALDE și al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pentru care DNA a cerut încuviințarea începerii urmăririi penale. Procurorii spun că Tăriceanu ar fi primit indirect, în perioada când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă. Votul decisiv, din plen, ar putea fi dat saptamana viitoare.

Dupa condamnarea lui Liviu Dragnea toata lumea se intreaba – ce se va intampla cu modificarile la legile justitiei si legislatia penala? Premierul le-a cerut social-democratilor sa nu mai iasa public cu teme legate de justitie. Judecatorul Cristi Danileţ propune renunţarea la toate modificările aduse, desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie şi demisia tuturor membrilor CSM care au susţinut modificările legislative.

Autorităţile din Kosovo au arestat 19 poliţişti şi doi membri ai misiunii ONU, dintre care un cetăţean rus, dupa un raid al politiei. Decizia a fost criticată dur de Serbia, care a anunţat că îşi menţine armata „în alertă” in timp ce Rusia a denunţat o nouă măsură „provocatoare” a autorităţilor kosovare.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute