Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Climatologul Roxana Bojariu: Prognoze de tornadă nu se pot face nicăieri în lume

climatolog_roxana_bojariu_prognoze_tornada.jpg

Va mai fi lovită România de tornadă? (Sursa foto: pixabay-ilustrație)
Va mai fi lovită România de tornadă? (Sursa foto: pixabay-ilustrație)

Instabilitatea atmosferică din aceste zile din România este normală pentru începutul verii, însă intensitatea fenomenelor meteo este mult mai mare decât în mod obișnuit. Precizarea vine de la climatologul Roxana Bojariu, care spune la emisiunea Planeta Verde că nu este exclus ca România să mai fie lovită de tornade, dar atrage atenția că acestea nu pot fi prognozate nicăieri în lume, ca localizare și ca perioadă în timp.

Roxana Bojariu declară că ”această perioadă, mai precis lunile mai-iunie și chiar și iulie sunt cele mai instabile dintre lunile anului în mod normal, însă instabilitățile de acum depășesc ca intensitate ceea ce ar fi fost normal cu câteva decenii înainte. Avem de exemplu pentru luna mai cantități de precipitații la nivelul întregii țări aproape duble față de media lunilor mai din intervalul de referință 1981-2010”.

Climatologul precizează că ”în general, furtunile puternice pot să dea naștere episoadelor de grindină și în caz extrem tornadelor. Nu orice furtună puternică se termină așa, cam 10% dintre acestea dau astfel de efecte extreme”.

Roxana Bojariu spune că o tornadă nu poate fi prognozată: ”Ca localizare și ca perioadă în timp, o tornadă nu poate fi prognozată. Nicăieri în lume nu se pot face astfel de prognoze. Se fac estimări privind favorabilitatea de a avea condiții pentru formarea tornadelor”.

 

Ediții anterioare ale emisiunii Planeta Verde: http://www.rfi.ro/tag/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 3 iunie 2019. Invitată: Roxana Bojariu. Tema: instabilitatea vremii