Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cartel Alfa : Fără contracte colective, salariile nu vor crește sănătos și nu vor fi bani de pensii majorate

pensionari_afp.jpg

Image source: 
AFP

Noua Lege a pensiilor, adoptată de Parlament în decembrie anul trecut, ar putea genera riscuri de sustenabilitate a finanţelor publice, arată Comisia Europeană în Recomandările de ţară pentru România. Și la București, marile confederații sindicale se arată îngrijorate de efectele legii pensiilor dar și de ce se petrece pe piața muncii din România : secretarul general al confederației Cartel Alfa, Petru Dandea, explică la RFI că modificările legislației și intervenționismul guvernului au dus la creșterea numărului angajaților cu salariu minim la 2 milioane din 5 milioane de angajați. În situația aceasta, e exclus ca bugetul asigurărilor sociale să poată duce la dublarea pensiilor până la anul, așa cum vrea PSD-ALDE. 

Bruxellesul ne avertizează că punctul de pensie ar trebui, potrivit legii, să crească cu 15% din septembrie 2019 şi cu 40% din septembrie 2020. ”În plus, perioada de contribuţie utilizată pentru calculul unei pensii va fi redusă, ceea ce va conduce la o majorare a cheltuielilor cu pensiile noi", ceea ce va pune o presiune și mai mare pentru găsirea banilor necesari, spune Comisia.

Pe de altă parte, Executivul comunitar subliniază că fondurile de pensii pe Pilonul II au fost afectate, la sfârşitul anului trecut, de un set de măsuri adoptate prin Ordonanţă de Urgenţă, care fac opţională contribuţia la aceste fonduri după o perioadă minimă de participare de cinci ani.

Secretarul general al Cartel Alfa, Petru Dandea, spune că există câteva scenarii: guvernul crește din nou taxele, caz în care salariații nu vor mai putea duce povara și vor pleca din țară, guvernul renunță la majorarea pensiilor sau, dacă nu, lasă deficitul bugetar să explodeze.

Există însă și propunerea Cartel Alfa: guvernul modifică legea dialogului social permițând din nou sindicatelor să negocieze cu patronatele contracte colective de muncă și majorări salariale, acolo unde cifrele de afaceri ale companiilor le permit. Lăsând așadar piața liberă și neintervenind, sunt șanse ca evoluțiile salariale să permită și majorarea salariilor și, automat, să facă sustenabile majorările pensiilor. Ascultați interviul integral... 

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Petru Dandea, secretar general Cartel Alfa