Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Întalnire cu pițigoi, mierle și cinteze la Noaptea Privighetorilor 2019

noaptea_privighetorilor.png

Sursa foto: SOR.ro
Sursa foto: SOR.ro
Image source: 
Sursa foto: SOR.ro

Societatea Ornitologică Română organizează a doua ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor la București. Cel mai relaxant duel dintre oameni și păsări se va desfășura pe 9 iunie în Grădina Botanică "Dimitrie Brândză", cu începere de la ora 16. La București, evenimentul a ajuns la a doua ediție, dar SOR organizează Noaptea Privighetorilor de șapte ani. Primele ediții au avut loc la Cluj, iar apoi concertele au ajuns și la Sibiu, Iași și București.

„Rețeta evenimentului este simplă și de efect. Avem două concerte și multă relaxare. Primul concert este cel al păsărilor cântătoare din orașe – de la pițigoi la mierle, cinteze și privighetori. Biologii, voluntarii și membrii SOR vor însoți participanții pe aleile din Grădina Botanică pentru tururi în care vor asculta păsările și le vor povesti amănunte interesante despre ele. După ce ascultăm păsările, le dăm replica, cu ajutorul muzicienilor de la Pro Nobile. Iar ariile pe care le vor interpreta sunt arii inspirate de păsări – de la Rapsodia Română a lui Enescu, la Mozart, Beethoven și Vivaldi”, a spune Valentin Marin, coordonatorul evenimentului din București. Evenimentul are o secțiune aparte dedicată copiilor. Atelierele dedicate lor cuprind jocuri de identificare de păsări, planșe de colorat, desene pe asfalt, atelier de confecționat cuiburi și informații despre cum pot ei ajuta păsările. 

Ideea evenimentului provine din Marea Britanie. În 1924, violoncelista Beatrice Harrison a convins BBC-ul să realizeze prima transmisiune în direct a unui duet dintre muziciană și privighetorile din grădina casei ei. În timp ce ea interpreta arii de muzică clasică, păsările au răspuns.
Combinația a fost una extrem de reușită, concertul s-a reluat ani la rând, iar Beatrice a primit peste 50.000 de scrisori de la ascultători. 

Despre Noaptea Privighetorilor, ediția 2019, vorbeste și Ovidiu Bufnilă, coordonator comunicare SOR, interviu realizat în cadrul programului RFI360.

Programul complet Noaptea Privighetorilor 2019: 
16.00 – deschiderea atelierelor pentru copii
16.00 – începerea tururilor ornitologice ghidate
16.00 – expoziție de desene cu păsările comune

19.00 – concert Pro Nobile

În cazul în care plouă, evenimentul va fi reprogramat. 

Tururile ornitologice, atelierele pentru copii și concertele sunt gratuite. Cu toate acestea, participanții trebuie să achite biletul de intrare în Grădina Botanică – 10 lei adulții, 5 lei copiii.