Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 23 iulie

jurnal_rural_5.jpg

Image source: 
rfi

Schimbările climatice afectează producția de cereale a țării noastre. Seceta din această primăvară, din timpul însămânțării culturilor de toamnă și ploile din ultimele două luni au influențat negativ creșterea plantelor, iar rezultatul este scăderea anul acesta cu 20 – 30 la sută a producției de cereale.

Potrivit unei analize făcute de G4 Media și citată de bursa.ro, recolta scăzută va duce la creșterea prețurilor pentru grâu, orz și rapiță, creștere care va fi resimțită și în celelalte țări ale Uniunii Europene, care au înregistrat și ele anul acesta o scădere a cantității recoltate la cereale. Potrivit fermierilor, fiecare ploaie a scăzut producția medie de grâu pe hectar cu 500 de kg. Dacă o producție medie este de aproximativ 7 tone în anii buni, anul acesta este de 4 tone. Fermierii nu au recoltat nici măcar o treime din cantitate, dar au înregistrat o scădere semnificativă a producției. Seceta din aprilie și mai când în sudul țării au fost și 40 de zile fără ploi, a fost consemnată în perioada în care culturile de toamnă grâul, orzul și rapița urmau să lege bobul. Când a început recoltarea, au venit ploile. Din aceste cauze, unii fermieri au pierdut la grâu și orz 40 la sută din producție, iar la rapiță aproape 80 la sută. Situația este tragică la mazăre unde  se estimează că în unele zone ale țării  întreaga cultură este afectată și va fi înregistrată o pierdere de sută la sută a producției. Perioada de recoltare a început pe 20 iunie și trebuia să se încheie la 1 iulie. Din cauza ploilor mai sunt de recoltat 30 -40 la sută din suprafețele însămânțate cu grâu, dar meteorologii au anunțat în continuare vreme instabilă și precipitații. Cele mai afectate zone sunt situate în sud – vestul țării și în Moldova. Pe fondul acestei pierderi masive de recoltă, vor crește și prețurile cu aproximativ 12 – 15 la sută în comparație cu anul trecut, dar nu este exclus ca majorarea să atingă până la sfârșitul anului 20 – 30 la sută față de 2017. 

Ghidul solicitantului pentru finanțarea investițiilor agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat „Ghidul solicitantului pentru finanțarea investițiilor agricole” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 -2020, respectiv pentru instalarea tinerilor fermieri și pentru dezvoltarea fermelor mici, informează site-ul stiriagricole.ro. Versiunile finale ale Ghidurilor solicitantului pentru tinerii fermieri și pentru fermele mici sunt disponibile pe site-ul AFIR în vederea pregătirii documentației necesare solicitanților. Sesiunile de depunere a  proiectelor vor fi lansate în cel mai scurt timp, conform calendarului stabilit în urma consultării comitetului de monitorizare pentru PNDR. Elaborarea acestor ghiduri a fost o etapă foarte importantă și a necesitat o atenție sporită, pentru ca acestea reprezintă cadrul pentru întocmirea proiectelor care vor beneficia de fonduri europene, a declarat Directorul General al AFIR Adrian Chisnoiu. Finanțarea aferentă programului Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri este sută la sută nerambursabilă și este în valoare de maxim 50 de mii de euro. Ea se acordă sub formă de primă în două tranșe, astfel 75 la sută din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare și 25 la sută din cuantumul sprijinului în maximum 3 ani de la primirea deciziei de finanțare. Pentru programul Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici sprijinul financiar este sută la sută nerambursabil în valoare de 15 mii de euro și se acordă tot în două tranșe. 

Ajutorul de stat pentru motorină

Fermierii care beneficiază de ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură trebuie să se prezinte la Agenția de Plăți și Intervenție pentru agricultură până la termenul limită de 1 august 2018, cu cererea de plată pentru motorina folosită în trimestrul doi al acestui an și cu documentele obligatorii care se anexează la această cerere, atenționează site-ul agroinfo.ro. În luna următoare terminării unui trimestru, fermierii trebuie să depună la APIA facturile aferente celor trei luni ale trimestrului anterior pentru ajutorul de stat la motorină. Așadar iulie este luna în care fermierii depun actele pentru aprilie, mai și iunie. Dacă spre exemplu fermierii estimau că vor cultiva zece hectare de porumb și au pus doar cinci hectare, iar pe celelalte cinci au fost puse cu totul alte culturi, este cazul acum să vină și să ne înștiințeze, oricum orice modificare ar trebui anunțată la APIA în termen de zece zile. Mai mult decât atât, având în vedere că s-a terminat și campania de depunere a cererii unice pe suprafață, unde suprafețele din cerere trebuie să concorde cu suprafața din cererea de motorină, cu atât mai mult această lună este una potrivită pentru a face cumva ordine în cererea de motorină, a declarat inginerul Mirela Paraschiv, șefa Serviciul Măsuri specifice din cadrul APIA, Hunedoara, pentru publicația Satul Hunedorean.

Pesta porcină africană continuă să amenințe fermele românești

Una dintre măsurile aplicate este aceea de verificare la frontieră în vederea revenirii introducerii în România a unor produse de origine animală prin care se poate transmite virusul pestei porcine africane, afirmă autoritățile. Astfel, în toate punctele de trecere a frontierei sunt aplicate următoarele măsuri intrarea în România a mașinilor care transportă animale vii se va permite numai prin punctele de trecere a frontierei în care sunt organizate posturi  de inspecție la frontieră de către ANSVA. La frontiera internă în situația prezentării la controlul de frontieră pe sensul de intrare în România a autovehiculelor care transportă porci vii, personalul Poliției de Frontieră Române va informa direcțiile județene sanitare – veterinare și pentru siguranța alimentelor în vederea efectuării controalelor sanitar – veterinare asupra acestor transporturi. În cazul în care sunt depistate transporturi de porci vii care nu corespund din punct de vedere al normelor sanitar – veterinare, vor fi sesizați imediat reprezentanții poliției de frontieră române pentru a interzice intrarea în țară a respectivelor autovehicule. În acest context, informăm cetățenii care intenționează să tranziteze prin punctele de trecere la frontieră la granița cu Bulgaria, că pe teritoriul acestei țări este interzisă intrarea din țări membre ale Uniunii Europene, precum și din țări terțe cu carne de porc sau produse alimentare care conțin carne de porc pentru consum propriu, iar mijloacele de transport care intră pe teritoriul Bulgariei sunt supuse dezinsecției, transmit autoritățile.

Agenția Americană pentru Investigații de Mediu a publicat raportul „Jaful pădurilor din România”

Documentul aduce în atenția publicului mai multe cazuri de tăieri ilegale de lemne întreprinse chiar și în anumite parcuri naționale. Realizatorii studiului au adunat informații și arată că peste 35 de mii de metri cubi de lemn ar fi fost tăiați ilegal în ultimul an și jumătate, notează Agerpres preluată de stiriagricole.ro. Romsilva a reacționat după prezentarea raportului Agenției americane într-un comunicat oficial. Regia națională a pădurilor face o serie de precizări. Potrivit Romsilva, lemnul rezultat din lucrări silvice din zonele de conservare durabilă a parcurilor naționale sau naturale ar avea o proveniență legală, lucrările silvice fiind în concordanță cu legislația. Mai sunt doar o sută de mii de hectare. Începând cu 2013, prețurile masei lemnoase au început să erodeze competitivitatea industriei lemnului din România, situația agravându-se în anii 2016 -2017. Segmentul de agenți economici mici a fost cel mai afectat atât în sectorul de exploatare, cât și în cel de prelucrare primară din industria mobilei. Peste 1800 de agenți economici mici din sectorul de exploatare, peste 3000 din cel de prelucrare primară a lemnului și peste 500 din industria mobilei au ajuns cu capitalurile proprii în zona negativă, mai afirmă raportul contestat de Romsilva.