Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Codul Administrativ este gata; va fi adoptat prin OUG?

Guvernul vrea să creeze Sistemul național de evidență a ocupării în sectorul public

Codul Administrativ ar putea fi adoptat în această săptămână de Guvern, prin ordonanță de urgență. Documentul stabilește că pot fi membri ai executivului persoanele condamnate penal, dar pentru care a intervenit reabilitarea.

Proiectul de Cod Administrativ conține mai multe prevederi controversate, printre care introducerea de indemnizații speciale pentru aleșii locali sau aprobarea proiectelor care vizează administrarea patrimoniului cu majoritate absolută, față de două treimi cât este acum. Proiectul este pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Economic și Social de marți, pasul următor fiind discutarea, eventual aprobarea în ședința de Guvern.

Una dintre marile mize ale acestui proiect, susțin cei care l-au analizat, este intrarea în legalitate a companiilor municipale din București înființate de primarul general. Hotărârile de înființare pentru 20 din cele 22 de companii au fost anulate în instanță, pe motiv că nu au fost aprobate legal, respectiv cu votul a două treimi dintre consilieri. Primăria Capitalei a investit în cele 22 de companii municipale circa 2,8 miliarde de lei prin majorări de capital succesive. În plus, din 2017, de la înființare, la aceste societăți au fost angajați mii de oameni și le-au fost delegate principalele servicii publice din oraș, de la iluminatul public, semaforizare, întreținere străzi la parcări sau cimitire.

De asemenea, Codul Administrativ aduce indemnizaţia pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, preşedinte al consiliului judeţean şi vicepreşedinte al consiliului judeţean. Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă ar urma să se acorde în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40 % din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Aceste pensii se vor acorda pe lângă pensiile normale. 

La RFI, președintele Asociației Comunelor Emil Drăghici spune că nu este vorba de privilegii, ci doar de punerea în comun a multor acte și legi care guvernează acum domeniul.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Emil Drăghici