Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia și-a atins țintele (în Republica Moldova) – Iulian Chifu

dodon_putin.jpg

Puterea în Republica Moldova a fost uzurpată de oligarhi, care au acaparat toate instituțiile de stat (Vladimir Putin)
Puterea în Republica Moldova a fost uzurpată de oligarhi, care au acaparat toate instituțiile de stat (Vladimir Putin)
Image source: 
en.kremlin.ru

Relația dintre Rusia și Vlad Plahotniuc este extrem de strânsă, extrem de negativă și contondentă. Zenaida Greceanâi a fost salutată, guvernul Maia Sandu a fost salutat de doar un stat - Federația Rusă, comentează situația din Republica Moldova Iulian Chifu, analist de politică externă.

Analiza vine după ce preşedintele Rusiei Vladimir Putin a dat asigurări că Moscova îl va sprijini pe preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în actuala situaţie complicată din acea ţară. ”Puterea în Moldova era uzurpată de structuri oligarhice, care şi-au subordonat toate structurile de stat”, a afirmat Vladimir Putin. ”Noi, fără îndoială, îl vom sprijini şi pe preşedintele Dodon, şi pe actualii săi parteneri de coaliţie, pentru ca ei să scape în sfârşit de cei care au uzurpat puterea până de curând în Moldova şi pentru ca, în pofida unor posibile contradicţii interne, să găsească forţe să conlucreze în interesele statului şi poporului moldovean. Fără îndoială, îi vom susţine”, a declarat Vladimir Putin într-un interviu pentru compania de radio şi televiziune Mir. ”Ceea ce fac acum Igor Dodon și oponenții săi cu care a format o coaliție temporară reprezintă un pas către construirea unui stat civilizat și modern”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Acum, spune Iulian Chifu, director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning, soluția e la îndemâna politicienilor moldoveni. ”Decizia finală politică trebuie să iasă din acest blocaj, respectând elementele de natură legală, înlocuind, sau fiind de acord cu alte elemente. E o chestiune de natură tehnică la care se poate ajunge, sunt formule diverse. Există spații de negociere, dar cineva trebuie să o facă”, apreciază analistul de politică externă Iulian Chifu.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Iulian Chifu