Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Michele Ramis : Cultura poate construi o Europă mai unită

remis.png

Sursa imaginii: 
RFI

Ambasadoarea Franței în România, Excelența sa Michele Ramis, a inaugurat la sfârșitul săptămânii la Muzeul Astra din Sibiu, Micro Folie, un muzeu digital unic, unde Gioconda poate fi văzută mai bine decât la Luvru. Micro Folie reunește opere de foarte mare valoare din Franța și de la alte muzee ale lumii, iar publicul are acces la tot acest univers al cunoașterii, grație tehnologiei. Micro Folie rămâne la Sibiu timp de 5 ani, dar dacă românilor le va plăcea, Franța poate deschide mai multe astfel de muzee, spune ambasadoarea într-un interviu realizat de Ana Maria Florea Harrison.

”Micro Folie e un concept absolut nou în România. În România, pentru că în Franța a fost lansat cu mulți ani în urmă. E un muzeu digital, este un spațiu virtual în care avem acces la numeroase muzee și biblioteci din lume. Este de fapt o ușă deschisă asupra culturii în același timp...Lansăm o Micro Folie la Sibiu la Muzeul Astra în cadrul Sezonului Franța-România, care se adresează viitorului și inovării, și știu că proiectul are deja mult succes pentru că este un mister ca și concept”, explică Excelența sa Michele Ramis.

Dar cum funcționează muzeul virtual? ”Pe scurt, aveți acces prin internet și puteți alege să vedeți colecțiile unui muzeu de oriunde din lume sau din România, să citiți cărți din orice bibliotecă, să ascultați muzică...E un muzeu digitalizat cu un patrimoniu nu doar francez ci internațional prin care putem avea acces la cărțile și colecțiile tuturor partenerilor care au dorit să se alăture proiectului. E un patrimoniu internațional imens la care veți avea acces rămânând la Sibiu. Textele sunt traduse în română. Cred că va fi foarte intersant și sper că nu vor fi cozi foarte mari”, spune Michele Ramis.

Dar cât timp va putea fi vizitat acest muzeu virtual? ” Proiectul e la Sibiu pentru cinci ani cel puțin și dacă proiectul va avea suces vom mai putea deschide și în alte părți din România. Obiectivul să facilităm accesul la cultură fără să fie nevoia să călătoriți...Și veți vedea lucrurile chiar mai bine pentru că la Luvru, spre exemplu, nu puteți vedea Gioconda decât de la 10 metri distanță pentru că sunt prea mulți vizitatori”, explică ambasadoarea Franței.

Dar lansarea Microfolie nu este singurul eveniment organizat la Sibiu în cadrul Sezonului Franța-România. ”Nu. Este și Festivalul de Teatru pentru deschiderea căruia am venit la Sibiu...Anul acesta, pentru că avem Sezonul Franța-România despre care am vorbit atât de mult, am vrut ca la toate întâlnirile culturale să dedice un capitol Franței, că vorbim de Festivalul de Film TIFF sau de Festivalul de Teatru de la Sibiu. Acest festival va avea anul acesta un focus asupra Franței. Constantin Chiriac, președintele festivalului, a primit 17 companii franceze cu numeroase spectacole. În plus vorbim de un spectru larg de spectacole : vom avea teatru coral cu Starea de Asediu a lui Camus, teatru liric cu Traviata, balet cu arte vizuale și jonglerii coregrafiate, teatru de stradă cu mari companii. Vom aduce numeroase stiluri pentru a răspunde tuturor gusturilor publicului și să strălucim la Festivalul de la Sibiu...Vreau să adaug: de ce acest Sezon e important? Pentru că putem construi mai bine Europa prin cultură în primul rând și organizând evenimente culturale îl înțelegem mai bine pe celelalt și putem costrui percepții comune și o Europă comună. Mai ales că arta e un instrument puternic pentru că atinge sentimentele și atunci când facem emoțiile să vibreze e mai puternic decât când aveam lucruri mai mult teoretice, intelectualizate”, explică Excelența sa Michele Ramis.

În fine, există deja o estimare a impactului pe care sezonul Franța-România l-a avut asupra publicului românesc? ”Sezonul a început în România acum o lună și nu avem încă o estimare globalăprivind numărul pparticipanților. Văd un mare interes din partea publicului. Are loc cel puțin un eveniment pe zi în mai multe zeci de orașe. În privința sezonului din Franța, încheiat  în 18 aprilie, avem deja niște cifre :  vorbim de sute, de mii de spectatori, de un mare succes pentru public, și de o acoperire mediatică extraordinară care a schimbat, cred eu, imaginea României în Franța. Sperăm ca sezonul francez să facă același lucru și să facă ca franța să fie văzută cu alți ochi...Micro Folie de exemplu, e ceva extremn de modern, nu este Franța tradițională cu castelul Versilles, este ceva în plus...Sezonul e pluridiscilplinar, atinge toate subiectele și ne descoperă lucruri cu care nu suntem obișnuiți să ne confruntăm”, a explicat ambasadoarea Michele Ramis.   

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, intervievată de Ana Maria Florea Harrison.