Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


”Trotinetele electrice nu au ce căuta pe trotuar”

Noi polemici pe tema trotinetelor electrice (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Trotinetele electrice s-au înmulțit în ultima vreme în marile orașe, însă​ legislația nu e adaptată, iar infrastructura specifică lipsește. Președintele Organizației pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), Marian Ivan, spune la emisiunea Planeta Verde că ”trotinetele electrice nu au ce căuta pe trotuar”.

 

 

Marian Ivan declară că trotinetele electrice ”s-au înmulțit, pentru că oamenii au nevoie să se deplaseze și în lipsa unor măsuri alternative, ei s-au îndreptat spre trotinetele electrice și e foarte bine că au făcut lucrul ăsta. Adică se putea mai rău, putea să fie ca la Roma sau Paris și să se îndrepte către scutere poluante și atunci ar fi fost mult mai greu de rezolvat problema”.

Președintele OPTAR precizează că nu există o legislație care să reglementeze trotinetele electrice: ”Nu, nu există. Există o legislație pentru trotinete, există o legislație pentru biciclete sau mai bine spus, sunt specificate aceste moduri de deplasare, bicicleta, bicicleta electrică, trotineta, dar trotineta electrică se încearcă să se facă interpretări ale legii”.

Marian Ivan spune că ”este clar că este un vehicul și nu are ce căuta pe trotuar, deci nici în București nu are ce căuta pe trotuar o trotinetă acționată electric, dar mai departe e complicat de reglementat (…). E greu de definit ca și scuter, pentru că nu are un loc pe care să stai, cum e reglementat într-un document la RAR și nici nu se prevede o viteză maximă de 45 de kilometri pe oră”.

El atrage atenția că atunci ”când se întâmplă un accident, treaba devine complicată pentru toată lumea. Nu știi cum să-l încadrezi (…). Primul exemplu a fost la Timișoara, unde a fost un accident pe o trecere de pietoni. Problema e că o trotinetă simplă poate fi încadrată ca pieton, pentru că așa spune legislația românească, trotinetele sunt similare pietonilor, au aceleași drepturi, însă una electrică, neexistând în Codul Rutier o prevedere despre ce ar trebui să facă un utilizator, când a fost un accident pe o trecere de pietoni, Poliția a ridicat din umeri, pentru că s-a trezit cu o situație pe care nu știa cum să o reglementeze”.

 

Ediții anterioare ale emisiunii Planeta Verde: http://www.rfi.ro/tag/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 24 iunie 2019. Invitat: Marian Ivan. Tema: trotinetele electrice