Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Activewatch: Ura devine un instrument politic tot mai folosit

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

”În contextul european contemporan ura a devenit un instrument politic tot mai folosit - și în Ungaria și în Polonia și în Cehia, chiar și în SUA - ceea ce este foarte periculos”, spune la RFI România Mircea Toma președintele Activewatch. Organizația a publicat recent Raportul anual cu privire la discursul intolerant și instigator la ură, pe care îl analizăm împreună cu istoricul Andrei Oișteanu și cu regizorul Radu Jude....

 

 

Potrivit raportului, maghiarii și minoritățile sexuale au fost în 2018 ținta predilectă a discursurilor intolerante și instigatoare la ură, iar discursul instigator la ură de factură violentă tinde să fie utilizat mai degrabă de comunicatori activi la nivel local, nu național.

Există în continuare manifestări extreme ale antisemitismului.

Pe de altă parte discursul islamofob și anti-refugiați s-a diminuat odată ce presa și-a pierdut interesul față de criza refugiaților, însă nu a dispărut cu totul.

Raportul mai constată că manifestațiile publice care încurajează diversitatea atrag în continuare un număr din ce în ce mai mare de persoane prin comparație cu evenimentele care promovează intoleranța. În contextul referendumului de modificare a definiției familiei, un număr impresionant de figuri publice și-au arătat sprijinul pentru comunitatea LGBTQ.

Din punct de vedere al eficienței instituțiilor statului cu abilități în sancționarea discursului instigator la ură, se constată că CNCD (Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării) a soluționat cele mai multe plângeri și a îmbunătățit cu aproape o săptămână durata medie de soluționare a plângerilor, iar valoarea totală a amenzilor a crescut semnificativ.

Totuși,  CNCD continuă să confunde insulta cu discriminarea, în baza unei interpretări ad literam a articolului care vizează protejarea demnității umane, mai constată Activewatch.

În ce privește activitatea Consiliului Național al Audiovizualului, acesta a aplicat, în 2018, un număr mic de sancțiuni, însă cu o valoare totală mult mai mare decât a celor aplicate de CNCD. CNA nu justifică însă suficient de clar motivele pentru care aplică sancțiunile, prin urmare impactul educativ al acestora este redus semnificativ.

”CNA nu doar că a fost practic absent pe durata referendumului de modificare a Constituției, însă, prin deciziile luate cu privire la reflectarea acestuia în presă, i-a favorizat clar pe cei care urmăreau ca referendumul să fie validat”, se mai arată în raport.

 

Mai multe ediții ale emisiunii Zebrahttps://www.rfi.ro/tag/zebra

 
Istoricul Andrei Oișteanu, regizorul Radu Jude și președintele Activewatch Mircea Toma despre Raportul anual cu privire la discursul intolerant și instigator la ură