Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 1 iulie 2019

tusk.jpg

Donald Tusk (prim-plan) a suspendat summitul in lipsa unui acord. Foto: Geoffroy van der Hasselt/Pool via REUTERS

Summitul nominalizărilor în funcţii-cheie ale Uniunii Europene a fost suspendat astazi în lipsa unui accord. Eșecul discuțiilor arată dificultățile în găsirea unui compromise, relatează AFP. În ce punct s-a ajuns vom afla de la Mihaela Gherghișan, corespondentul RFI la Bruxelles,  care a urmărit evenimentele.

Sumarul emisiunii 40 de minute 

Finlanda preia astăzi de la România ştafeta preşedinţiei rotative a Uniunii Europene având sloganul 'O Europă sustenabilă - Un viitor sustenabil'. Promovarea 'leadership-ului global în privinţa acţiunii climatice' al Uniunii Europene va fi tema centrală în timpul preşedinţiei finlandeze a blocului comunitar.

Violenţe la Hong Kong cu ocazia aniversării retrocedării către China a fostei colonii britanice.

Reprezentanții Solidaritatea Sanitară, una dintre cele mai mari federații sindicale din sistemul sanitar, anunță demararea unui program de proteste "surpriză", ce "pot culmina cu greva generală". Ei sunt nemulțumiți de intenția Ministerului Sănătății de a introduce indicatori de performanță pentru plata salariilor și susțin că "la adăpostul creșterii reale a veniturilor prin legea salarizării doar pentru unele categorii de salariați se încearcă anularea unor drepturi câștigate pentru toți salariații din sănătate", explică la RFI, Viorel Rotilă, președintele federației.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

Emisiunea 40 de minute din 1 iulie 2019