Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 3 iulie 2019

Curtea Constituţională a admis sesizarea privind lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Sesizarea a fost făcută de Florin Iordache, în calitate de preşedinte delegat al Camerei Deputaţilor. Pronunţarea a fost amânată de mai multe ori până acum. O decizie cu multe consecinte politice, mai mult decat juridicespune la RFI jurnalistul Livu Avram. Vorbim pe larg despre consecințele acestei decizii în 40 de minute.

Sumarul emisiunii 40 de minute 

Parlamentul European și-a ales președintele în persoana socialistului  italian David Sassoli, în vârstă de 63 de ani, un fost jurnalist cu o experiență de zece ani ca europarlamentar.

De la Berlin vom afla care au fost reacțiile după numirea nominalizarea Ursulei von der Leyen pentru funcţia de presedinte a Comisie UE. Presa germană critic lipsa de transparenţă şi a modul nedemocratic în care a fost desemnată.

Demnitarii și toți cei aflați în funcții publice, de la șefi de companie de stat la șefi de vamă sau lideri de sindicat, vor trebui să dea o declarație că nu au colaborat cu Securitatea, prevede un proiect legislativ adoptat de Senat, for decizional. Este o chestiune mai mult simbolică; cu  mult mai relevant este faptul că CNSAS va putea reveni asupra unor cazuri, dacă apar noi documente. În această speță, primul vizat ar putea fi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, explică la RFI istoricul și cercetătorul Mădălin Hodor:.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

Emisiunea 40 de minute de miercuri, 3 iulie.