Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cât de îngrijorătoare e rata de promovabilitate la Bacalaureat

bac_1.jpg

Bacalaureat 2019

Ministrul Educației observă și anul acesta o scădere a procentului de promovabilitate, faţă de anii trecuți. De altfel este cel mai slab rezultat din ultimii cinci ani. Sau de fapt nu?

M-a interesat cât de grav e că au trecut bac-ul aproape 64% dintre cei care l-au dat așa că am apelat la expertul în educație Cristian Hatu.

"Nu poți să formezi gândire critică folosind metodele de acum 30 de ani". O spune expertul în educație și explică faptul că examenele ar trebui să aibă același grad de dificultate pentru a face o comparație între ani. Președintele Centrului de Evaluare și Analize Educaționale reclamă lipsa unor criterii clare pentru o evaluare obiectivă.

Copiii sunt la fel de curioși ca acum 30 de ani, problema e că această curiozitate nu e hrănită de profesorii care predau după metode decrepite mai spune expertul în educație.

19 țări din UE au introdus un tip de învățare în care elevii sunt actorii principali în clasă și învață prin intermediul întrebărilor.Elevii care sunt acum în zona analfabetismului funcțional nu vor putea să facă față la ajustările tehnologice în momentul în care vor intra în câmpul muncii. La nivel european se fac eforturi pentru a reseta lucrurile în educație.

Și elevii reclamă lipsa criteriilor clare de evaluare a examenului de bacalaureat. Metodele de predare nu sunt actualizate și nu îi atrag pe elevi să învețe spune Petru Apostoaia, președintele Consiliului Național al Elevilor. El atrage atenția asupra faptului că elevii sunt din ce în ce mai pragmatici și refuză să învețe materia pe de rost.

Faptul că 3 din 10 nu au luat bacalaureatul nu e grav spune la RFI Daniela Visoianu, președinte al Coaliției pentru Educație. Ea subliniază faptul că România nu e țara cu cel mai mic procent de promovare la Bacalaureat și este de părere că niște note nu ar trebui să definească pe viață și nu ar trebui să închidă culoare. E mare nevoie ca în ciclul superior al liceului să fie mult mai puține materii pentru că elevii deja știu ce li se potrivește, susține președintele Coaliției pentru Educație în interviul realizat de Magda Prelipceanu.

 

Toate edițiile emisiunii Tânăr în Europahttps://www.rfi.ro/tag/tanar-europa