Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dăncilă, președinte? ”Nu ar avea nicio șansă într-un duel cu Iohannis. De fapt, i-ar fi greu să ajungă în turul doi”

viorica_dancila_psd_sondaje.jpg

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă
Image source: 
PSD

”Nu voi da înapoi dacă partidul îmi va cere să candideze la alegerile prezidențiale”. Declarația îi aparține președintelui PSD, Viorica Dăncilă. Într-un interviu acordat ieri pentru DC News, șefa Guvernului a subliniat că se va supune voinței partidului, recunoscând totuși că opțiunea sa în ceea ce privește scrutinul prezidențial din noiembrie este să meargă CITEZ ”în spatele altui candidat”. ”Oricum, Viorica Dăncilă nu ar avea nicio șansă într-o posibilă confruntare cu Klaus Iohannis”, declară la RFI analistul politic Ioan Bogdan Lefter.

Președintele PSD Viorica Dăncilă spune că se va supune partidului, dacă acesta îi va cere să intre în cursă prezidențială în care adversar i-ar fi Klaus Iohannis. Este totuși un scenariu secundar, după cum reiese din declarațiile actualului premier.

Președintele PSD mai spune că prezidențiabilul din partea social democraților trebuie să maximizeze șansele partidului, anunțând că vrea să facă un nou sondaj până la anunțul oficial.

Premierul a vorbit și despre remanierea guvernamentală care, conform lui Dăncilă, ar urma să aibă loc până la finalul lunii. Totuși, ”nu este exclus să venim în fața Parlamentului și cu o restructurare, acest demers fiind legat doar de unirea unor ministere și de schimbarea configurației Executivului”, a mai spus Dăncilă.

Pe de altă parte, șefa Guvernului nu a pierdut ocazia de a-l critica pe președintele Klaus Iohannis. Ea a sps că afirmațiile șefului statului despre sustenabilitatea majorărilor de pensii sunt inoportune și că, în contextul în care sunt pensionari care trăiesc "de la pensie la pensie", "te joci cu sentimentele" pensionarilor și ale oamenilor.

Un alt moment în care premierul l-a taxat pe președinte este cel în care a fost chestionată privind rezultatele obținute de România la președinția rotativă a Consiliului UE. Viorica Dăncilă a declarat că președintele Klaus Iohannis a vorbit despre rezultatele președinției rotative a României la Consiliul UE "ca și cum ar fi contribuit" la aceste rezultate, menționând că nu a fost sunată de șeful statului pentru a primi ajutor și susținere în 6 luni.

Lefter: Dăncilă nu are nicio trăsătură de excelență

În interviul acordat RFI, analistul politic Ioan Bogdan Lefter spune că ”Viorica Dăncilă nu ar avea nicio șansă într-un duel cu Klaus Iohannis pentru funcția supremă în stat. Mai mult, ea ar trebui mai întâi să se califice în turul doi. Asta ar fi foarte greu pentru o candidată ca doamna Dăncilă: fără vreo trăsătură de excelență și necarismatică. (…) Totuși, există posibilitatea ca ea să fie împinsă în față de partid”.

Analistul mai afirmă că nici tandemul Teodorovic – Fifor (n.r. Eugen Teodorovici președinte, Mihai Fifor premier) nu ar avea vreo șansă să câștige batalia de la prezidențiale. Teodorovici e prea sprințar, cu aer de playboy, fost contabil de discotecă, cum s-a spus, face pe vedeta, glumește tot timpul, face pe vedeta și zâmbește cam nătâng, fără să aibă motive”.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Ascultă interviul complet:

 
Analistul politic Ioan Bogdan Lefter, despre prezidențiabilul PSD