Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 16 iulie 2019

ursula_bun.jpg

Parlamentul European voteaza astazi daca germanca Ursula von der Leyen va fi noul presedinte al Comisiei Europene
Parlamentul European voteaza astazi daca germanca Ursula von der Leyen va fi noul presedinte al Comisiei Europene
Sursa imaginii: 
Facebook / European Commission

Parlamentul European voteaza astazi daca germanca Ursula von der Leyen va fi noul presedinte al Comisiei Europene. Pentru a prelua funcția, aceasta trebuie să obțină o majoritate de 374 din 747 de voturi. Nominalizarea ei s-a făcut în urma negocierilor dintre liderii politici europeni, şi nu în baza procedurii Spitzenkandidaten, ce alocă preşedinţia Comisiei, partidului care a câştigat cele mai multe locuri în legislativul comunitar. 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Ministrul Finanțelor a anunțat intenția de introducere a unei „taxe de solidaritate” care să se aplice pensiilor speciale ce depășesc 10.000 de lei.  Eugen Teodorovici nu a precizat ce nivel va avea această „taxă”. Opozitia deja avertizeaza ca stabilirea acestui prag  va  face ca legea sa vizeze maximum jumătate din pensiile speciale, celelalte vor ramane intregi.

Sindicatele din Politie fac bilantul mandatului lui Carmen Dan, iar parerile sunt impartite. Unii il considera cel mai slab din istoria Ministerului Afacerilor Interne, cu patru polițiști victime în mandatul social-democratei. Altii susțin că mandatul a fost ”mai bun față de al altor miniștri de Interne”, prin ”pachetul de legi pentru întărirea autorității polițistului și bugetul generos obținut in acest an pentru domeniu”.

Iar Ministrul francez al Tranziției ecologice, Francois de Rugy, a demisionat după ce a fost acuzat de cheltuieli excesive. Acesuia i s-a cerut demisia de săptămâna trecută după ce în presă au apărut fotografii de la o petrecere privată fastuoasă organizată în timp ce era președintele Adunării Naționale.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 16 iulie 2019