Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Sănătății, despre ”pacienții misterioși”: Dacă oamenii din spitale sunt corecți, nu văd de ce ar fi terorizați

O noua victima atac Spital Psihiatrie Sapoca.jpg

Sorina Pintea coordonează ancheta, după atacul din Buzău (Sursa foto: gov.ro)
Sorina Pintea coordonează ancheta, după atacul din Buzău (Sursa foto: gov.ro)

Pacienții sub acoperire trimiși de Ministerul Sănătății în spitale pentru a-i depista pe angajații care nu-și fac treaba sunt oameni din sistem, spune la RFI ministrul Sorina Pintea. Ea precizează că va discuta cu ONG-urile, pentru a ajuta la extinderea campaniei.

Sorina Pintea afirmă că ”dacă oamenii sunt corecți, dacă își fac treaba, așa cum scrie în fișa postului, nu văd de ce ar fi terorizați, pentru că să știți, cei cinci pacienți misterioși, care au fost deja în cinci spitale nu au fost toți nemulțumiți sau nu au venit toți cu probleme”.

Întrebată dacă ”pacienții misterioși” sunt dotați cu camere video sau microfoane ascunse, ministrul Sănătății a răspuns: ”Nici vorbă, nu”.

Întrebată dacă asta înseamnă că e doar cuvântul lor împotriva cuvântului angajaților din sistemul sanitar, Sorina Pintea a răspuns: ”Sigur că da”.

Chestionată dacă nu se poate ajunge în aceste condiții la unele abuzuri, Sorina Pintea a răspuns: ”Nu, în nici un caz, în nici un caz, în nici un caz, pentru că acești pacienți misterioși sunt foarte atent selectați, cunosc sistemul, procedurile și sunt foarte echidistanți. Sunt oameni din sistem. Și pentru că probabil că va fi nevoie de mai mulți pacienți misterioși, având în vedere că sunt foarte multe păreri că ar fi nevoie să intre în multe spitale din țară, probabil că vom discuta cu organizațiile nonguvernamentale, pentru a ne ajuta”.

 

Cât va dura proiectul ”pacientului misterios”?

 

Ministrul Sănătății speră ca proiectul ”pacientului misterios” să continue cât mai mult: ”Nu avem un termen, la fel ca și vizitele inopinate. Ele vor continua pe tot parcursul mandatului și sper să fie continuate cât mai mult. În multe țări civilizate se practică”.

Sorina Pintea le răspunde celor care i-au reproșat că își face imagine pe seama unor asemenea demersuri: ”V-aș aduce aminte o declarație de-a mea la începutul mandatului. Am declarat că am venit în Ministerul Sănătății să fac ceva, nu să devin cineva și că-mi doresc să schimb mentalități, printre altele. Cred că imagine își face cel care își dorește o funcție, ceva, eu nu (...). Imagine? Nu înțeleg, chiar nu am înțeles, dar este opțiunea fiecăruia de a comenta”.

 

Ediții anterioare ale emisiunii: http://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Sorina Pintea, despre cardul CNAS și pacienții sub acoperire