Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 19 iulie 2019

Dan Barna va fi candidatul Alianței USR PLUS la alegerile prezidențiale, în timp ce Dacian Cioloș va fi propunerea de prim-ministru a acestei formațiuni. Cum schimbă această decizie raportul de forțe pe scenba politică? Discutăm. 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Nemulțumire profundă capitala Moldovei, după ce termenul de depunere a ofertelor pentru licitaţia tronsonului de autostradă Târgu Neamţ – Iaşi a fost prelungit până pe 5 august 2019. Și asta fiindcă nimeni nu s-a arătat interesat de parteneriatul public privat propus de guvern. Societatea civilă din Iași somează Executivul să treacă autostrata printre proiectele finanțate din fonduri europene.

La Consiliul Superior al Magistraturii se petrec lucruri halucinante - iată ce spune la RFI judecătorul Cristi Danileț. Confruntările dintre taberele din interiorul CSM sunt acerbe, fiind alimentate de atacurile politicienilor la adresa justiției. Judecătorul este subiectul unei acțiuni disciplinare demarate de CSM. 

Președintele Donald Trumo a anunțat că o navă americană a distrus o dronă iraniană în strâmtoarea Ormuz. Șeful Casei Albe a precizat că drone zbura la o distanță mai mică de o mie de metri de o navă americană.

Se poate ajunge la o confruntare direct? Discutăm, cu Iulian Fota, directorul Colegiului Național de Informații și fost consilier prezidențial pe problem de securitate națională.

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu pregătește o vizită la Moscova. Ea speră că până la sfârșitul anului va ajunge în capitala Federației Ruse pentru a negocia un nou contract pentru livrarea gazelor naturale. Ea speră ca, până la sfârșitul anuluil, să obțină o înțelegere cu Moscova și Kievul - altfel, țara s-ar putea confrunta cu probleme în aprovizionare.Valeria Vițu a realizat un interviu mai amplu cu noul premier moldovean. 

Luna revine spectaculoș in actualitate, la o jumătate de secol după prima aventură umanăă pe satelitul natural al Pământului. O nouă expediție este obiectivul anuntatde Statele Unite până în 2024, ca escală pentru misiuni spre Marte, planificate pentru mijocul anilor 2030. 

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

Emisiunea 40 de minute din data de 19 iulie 2019