Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 8 iulie 2019

foto_jurnal.jpg

Image source: 
RFI

Celebrele coline, unde este produs cel mai vândut vin frizzante din lume- Prosecco- au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Colinele Prosecco din Conegliano şi Valdobbiadene din Italia se numără printre cele 29 de noi situri incluse în lista Patrimoniului Mondial la cea de-a 43-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, care a avut loc la Baku, în Azerbaidjan.

Este vorba despre dealurile italiene de la Conegliano și Valdobbiadene, terase de vii întinse pe 30 de kilometri, dar şi despre mici sate şi terenuri agricole care alcătuiesc regiunea de producție Prosecco, situată la nord-est de Veneţia.

Italia a solicitat statutul de patrimoniu mondial pentru Prosecco anul trecut, însă atunci au lipsit câteva voturi. Produs de secole în Italia şi celebru pentru aroma sa deosebită, prosecco a devenit, în 2015, cel mai solicitat vin spumant din lume. Numai în 2018, Italia a exportat prosecco în valoare de peste un miliard şi jumătate de euro. Vorbim de 500 de milioane de sticle de prosecco, din cele 700 de milioane produse.

Din România, în prezent, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO se află, potrivit Mediafax, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (înscrisă în 1991), ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993, 1999), Mănăstirea Horezu (1993), bisericile din nordul Moldovei (1993), cetăţile dacice de la Orăştie (1999), bisericile maramureşene din lemn (1999), centrul istoric al oraşului Sighişoara (1999) şi pădurile seculare şi virgine de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei (2007, sit comun cu alte 11 ţări).

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal ruralhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural

Ascultă Jurnal Rural din 8 iulie 2019