Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural- 15 iulie

alta_poza_jurnal_rural.jpg

Image source: 
RFI

Comisia Europeană a admis, la jumătatea acestei luni, inițiativa cetățenească Să cultivăm progresul științific: recoltele contează, prin care se solicită o revizuire a normelor Directivei 2001/18/CE privind organismele modificate genetic, și a decis să o înregistreze.

Bruxelles-ul a admis inițiativa cetățenească de revizuire a normelor privind organismele modificate genetic 

Organizatorii inițiativei cetățenești "Să cultivăm progresul științific: recoltele contează", prin care se solicită o revizuire a normelor Directivei 2001/18/CE privind organismele modificate genetic, și a decis să o înregistreze solicită revizuirea acestor norme, pe care le consideră învechite, pentru a facilita procedura de autorizare a produselor obținute prin intermediul noilor tehnici de ameliorare a plantelor, informează Comisia Europeană.După data de 25 iulie a.c., când va avea loc înregistrarea inițiativei admise de CE, din punct de vedere juridic, începe procesul de strângere a semnăturilor pentru susținere. Sunt necesare un milion de semnături, din cel puțin șapte state membre. La finalul procesului de colectare a semnăturilor, care va dura un an, Comisia Europeană va analiza fondul inițiativei și îi va da curs sau o va respinge, în ambele cazuri, însă, își va argumenta decizia.

 

Culturi afectate de vremea nefavorabilă din această vară. Ce șanse au fermierii să obțină despăgubiri?  

Fermierii cu culturi calamitate de vremea nefavorabila din acest an trebuie să aștepte decizia Ministerului Agriculturii  privind declararea unor culturi sau a unor zone ca fiind calamitate. Ministerul face demersuri la Uniunea Europeană în vederea accesării banilor din Fondul de Solidaritate, pentru despăgubirea culturilor agricole distruse de inundații”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui citat de publicația electronică estnews.ro.  Pentru a fi considerată catastrofă naturală majoră, nivelul pagubelor unui stat ar trebui să ajungă la peste trei miliarde de euro.Statul afectat trebuie să depună o cerere de intervenție a Fondului, în cel mult 12 săptămâni de la producerea primelor pagube, în care să specifice o estimare a cuantumului total al pagubelor directe și a impactului calamității asupra populației, economiei și mediului.Vă reamintim că, din această primăvară, fermierii români au la dispoziție fonduri europene nerambursabile pentru asigurarea culturilor agricole și a animalelor.

Ce mănâncă românii. Ţara noastră importă masiv porumb, grâu, cartofi, ceapă şi usturoi 

România, ţara care a avut cea mai mare recoltă de porumb din 2018 din UE, şi-a sporit importurile de porumb în primul trimestru al anului cu peste 17%, la 173.170 de tone, conform buletinului de comerţ exterior realizat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. România a importat peste 173.000 de tone de porumb, în valoare de peste 68 de milioane de euro,.Şi importurile de grâu au crescut cu 89,9%, la 197.183 de tone, în valoare de 40,8 de milioane de euro. Alte importuri de produse agricole sau alimentare de evidenţiat sunt creşterile înregistrate la cartofi, carne de porc, ceapă şi usturoi, ciocolată,, brânzeturi şi caşuri,  alte legume proaspete sau congelate, tomate proaspete sau refrigerate și porci vii. 

 

România, lovită de gripa porcină, de aproape doi ani, și de prețurile în creștere ale cărnii de porc, sub presiunea cererii globale tot mai mari  

România a pierdut cel mai prielnic moment de a se afla pe piața exporturilor de carne de porc, în contextul cererii din ce în ce mai mari din partea țărilor Est-Asiatice, în special a Chinei, și a ofertei limitate din partea Uniunii Europene. Este de așteptat ca producătorii europeni, pe fondul îmbunătățirii perspectivelor de export pentru carnea de porc, să înceapă extinderea efectivelor de porcine, în cursul acestui an.   În primele patru luni din 2019, exporturile de carne de porc ale țărilor comunitare către China au crescut cu 37% față de anul precedent, livrările către Vietnam s-au dublat aproape, până la o cotă de 2%, potrivit Comisiei Europene. Criza asiatică de carne de porc, unde gripa porcină africană s-a extins drastic, afectând doi dintre producătorii aflați în top cinci mondial în 2018, China, principalul producător, și Vietnam, al cincilea producător din lume, favorizează țările membre ale Uniunii Europene, în special, dar și Statele Unite ale Americii și Brazilia. România încă se confruntă cu apariția de noi focare de pestă porcină africană după doi ani de la confirmarea primului caz, în data de 31 iulie 2017, la Satu-Mare, și se află sub restricțiile Comisiei Europene privind comerțul cu carne de porc. În timp ce în UE, țările membre își consolidează pozițiile pentru a se menține în piețele de export, iar pe plan mondial jucători ca Brazilia sau Statele Unite se concentrează pe răspunsul la cererea tot mai mare din partea țărilor Est-Asiatice, în România sectorul de creștere a porcilor se prăbușește, după cum se arată într-un comunicat al Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

Dronele pot să planteze până la 100.000 de copaci într-o singură zi  

La ediţia din acest an a Forumului Economic de la Davos, reprezentanţii companiei BioCarbon Engineering din Marea Britanie au prezentat dronele minune pentru susţinerea activităţilor de împădurire, soluţie ce ar putea avea aplicabilitate și în agricultura clasică. Aceștia susţin că dronele lor ar putea ajuta la oprirea defrișării pădurilor și astfel la oprirea deteriorării.Tehnologia cu drone este implementată în etape.Ca un prim pas, dronele de cartografiere zboară la mai mult de 200 metri înălţime deasupra terenului, colectând date detaliate despre topografie și calitatea solului. Un algoritm folosește aceste date pentru a alege cele mai bune locaţii pentru a planta copaci și cele mai bune specii de plante compatibile cu solul din zona respectivă. Dronele lansează „gloanţele” cu seminţe la viteze mari pentru a pătrunde în sol. O dronă încărcată cu seminţe germinate „aruncă seminţele în pământ cu o rată de 1 pe secundă sau 100.000 pe zi. Un calcul simplu ne arată că o flotă de 60 drone ar putea planta 1 miliard de copaci pe an“, susțin reprezentanții companiei. 

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Ruralhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural

Ascultă Jurnal Rural din 15 iulie 2019