
Emisiunile RFI RO
Experiențele a două fetițe refugiate din Afganistan în România
default.png

Fatima, de 17 ani și Haida, de 9 ani, au venit aici din 2017 și acum merg la școală și participă la o serie de cursuri de pictură, iar lucrările lor sunt apreciate.
”Tatăl meu era aici de doi ani și din cauza asta ne-a fost mai ușor. România nu are ambasadă în Afganistan, așa că am plecat din Pakistan. Drumul e foarte periculos, mai ales pentru femei ... Ajunsă aici am dat interviu și după 3 luni am luat statutul de refugiat. Am început cursuri de limbă română și acum sunt la liceu, la Liceul Traian din București. Am fost foarte bine primită de colegi, a fost o mare surpriză pentru mine pentru că auzisem povești, dar am fost foarte bine primită și de colegi și de profesori.... Mulți ne-au sfătuit să plecăm de aici, să mergem în vest dar tata nu a fost de acord. Cred că ne vom face o viață aici. Vom termina școala și apoi vedem... Eu vreau să merg la facultate, la medicină... Mă simt în siguranță aici. Poate mă voi întoarce în Kabul să ajut...”, povestește Fatima
Fetițele nu au scăpat însă de unele incidente neplăcute: ”Eram în tramvai, în primele zile, și nu știam că trebuie să avem cartelă, credeam că pentru refugiați e gratuit. A venit controlorul, am arătat cardul de refugiat, controlorul a chemat poliția, s-a strâns lume, au strigat să ne întoarcem la noi în țară.... Noi nu venim aici de plăcere... Eu am locul meu pe pământ și dacă nu deranjez pe cineva de ce să mi se strige așa ceva?”, mai spune Fatima
În studioul #Zebra, se află și Iosif Prodan, vicepreședinte al Asociației ActivRandom împreună cu Ilina Schileru, coordonator de programe, care ne povestesc despre participarea celei mai mici dintre surori, Hadia, la expoziția de artă Refugee ArtStart, un program care va conecta comunitatea refugiată de cea locală, în București, prin canalul artei.
În cadrul proiectului, luni, 9 septembrie, va avea loc vernisajul lucrărilor concepute de elevii coordonatorului programului de artă vizuală al ActivRandom, Ilina Schileru.
Lucrările sunt realizate de elevi cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani, care provin din state precum Afganistan, Liban, Siria, Iran, Irak, Iordania, Etiopia, Egipt, Brazilia și România.
Lucrările pot fi și achiziționate, suma urmând a fi direcționată autorului lucrării.