Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Art Cultura: Despre ”Muzica rănilor de război”

muzica_bun.jpg

Image source: 
Facebook / Muzica Rănilor de Război

Despre filmul ”Muzica rănilor de război”, care va fi prezentat în cadrul festivalului Internațional de Muzică George Enescu, cu invitații noștri, regizorul Tiberiu Rotărescu și violonistul Sabin Penea.

În interpretarea lui Marius Manole și a lui Sabin Penea, Muzica rănilor de război este un film documentar, cu o durată de 50 de minute, care evocă perioada 1912-1918, pre şi în timpul Primului Război Mondial, în care George Enescu s-a implicat activ în sprijinirea oamenilor afectaţi de prima conflagraţie mondială. Pe timpul războiului, artistul mergea în spitale și îngrijea răniții, apoi le cânta. Tot el urca pe scena centrelor culturale, nebombardate, și organiza concerte caritabile, iar serile, cu vioara și pianul, încerca să aline din frământările Reginei Maria și ale regelui Ferdinand.

Enescu a fost acolo unde românii aveau nevoie de blândețea, lumina și puterea pe care o transmitea prin muzica sa. Chiar Enescu este cel care a spus: "Eu mi-am slujit țara cu armele mele: pana, vioara şi bagheta."

Povestea lui George Enescu a fost documentată cu mărturii, documente și imagini de arhivă din țară și Republica Moldova, și este o cheie spre o parte din viața Prințului Viorii mai puțin cunoscută publicului și spre o altă perspectivă a istoriei noastre. În regia lui Tiberiu Rotărescu, cu un scenariu semnat de Marilena Gheorghiță, documentarul filmat în 4k este o experiență inedită, datorită personajelor, imaginii și a coloanei sonore, care a fost interpretată special pentru realizarea acestui film documentar, melodiile fiind cântate chiar la vioara lui Gerge Enescu, găzduită de Muzeul Național “George Enescu”.

În acest film, despre George Enescu ne vorbesc muzica, locurile, imaginile unice, dar mai ales oamenii care i-au studiat viața și opera, dar și o persoană deosebită care l-a cunoscut pe George Enescu, pe vremea când era mică. L-am căutat pe George Enescu 6.500 km și l-am găsit în toate locurile în care am fost: București, Dorohoi, Iași, George Enescu, Chișinău, Bălți, o călătorie amplă în care l-am aflat pe Enescu, omul și artistul.

Emisiunea Art Cultura din 7 septembrie 2019