Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Elena Lasconi: "România a avut în legislație instrucțiuni despre cum să-ți bați nevasta legal"

Elena Lasconi

Știați că, în România, la fiecare 30 de secunde, o femeie este bătută, iar pentru mai bine de 60% dintre români acest lucru nu este ieșit din comun? Numai în primele luni ale acestui an au fost raportate aproape 17.000 de cazuri de violență domestică la nivel național.

Pentru cei mai mulți, violenţa domestică înseamnă agresiune fizica. Există însă șapte forme de violenţă domestică definite chiar de lege. Iar specialiştii atrag atenţia că o victimă poate trece prin mai multe forme de abuz până ajunge să fie agresată fizic.

“Noi suntem mai mult deranjați de zgomotul unei bormașini, decât de strigătele disperate ale unei femei bătute de un vecin, și asta îmi pare strigător la cer. Practic, toți avem tot felul de idei preconcepute, că.. -femeia sigur a greșit ea cu ceva-. Gândește-te că nu au trecut decât o sută și ceva de ani de când România a avut în legislație instrucțiuni despre cum să-ți bați nevasta legal. De exemplu, parul nu trebuia să fie mai gros decât distanța dintre degetul mic și degetul mare, și să nu se rupă în momentul în care o bați. Femeia era pe atunci vazută, poate, puțin mai sus decât un animal. Nu trebuie să ignoram și faptul că 1% din victimele violenței domestice sunt bărbați. Ei vorbesc însă foarte greu. Atunci când ești victima violenței domestice, se vorbește foarte greu, femeile se deschid greu. Sunt ședinte în care ele mai mult ascultă și e posibil niciodată să nu spună tot adevarul. Barbații vorbesc și mai greu, pentru că nu e ușor să accepte că își iau bătaie de la parteneră. Violența domestică îmbracă șapte forme. Nu doar violență fizică. Iar bărbații sunt de foarte multe ori victimele bulling-ului femeilor. Adică, femeile îi umilesc, în public, acasă, așa că vorbesc foarte greu.” spune Elena Lasconi la RFI România.

O altă formă a violenţei domestice, pe cât de greu de demonstrat în instanţă, pe atât de frecvent întâlnită în familiile românilor este violenţa psihologică. Amenițările de orice fel, şantajul, violenta demonstrativă asupra obiectelor şi animalelor, controlul, gelozia, urmărirea şi supravegherea, mesajele care creează temere toate acestea sunt forme de abuz psihologic.

“Violența psihologică este foarte delicată, și este întalnită foarte des, mai ales în familiile educate. Vreau să subliniez că violența domestică o regasim în egală măsură în familiile educate, dar și în cele needucate, atât la oraș dar și la sat. Să nu avem impresia că cele mai multe cazuri se petrec undeva la țară. Se întâmplă peste tot.”

În  seria de reportaje ”Femeia ca o pradă”, Elena Lasconi vă arată poveștile impresionante ale unor femei care au trăit ani de zile în teroare. Asistente medicale, psihologi, profesori, asistenți sociali, cântărețe și scriitoare au fost victimele violenței domestice.

”Sunt multe povești dureroase pe care o să le vedeți în această campanie, însă e important să conștientizăm ce înseamnă cu adevărat violența domestică, pentru că poate avea repercusiuni asupra fiecăruia dintre noi, chiar dacă în acest moment în familia noastră e armonie.”

Despre această anchetă jurnalistică, Valentin Panduru a vorbit în cadrul emisiunii RFI360 cu Elena Lasconi (jurnalist ProTV).