
Emisiunile RFI RO
Cristina Bazavan (Urban.ro): "M-am întors în presă pentru a arăta în spațiul public că se poate și cu frumosul."
cristina-b.jpg

Lungmetrajul "Downton Abbey" de Michael Engler, film ce a avut premiera de gală la Londra, la patru ani de la încheierea serialului de televiziune de succes omonim, se lansează astăzi în cinematografele din România. Ei bine, cum ar fi să mergeți în regat într-o vizită pe platoul de filmare a filmului "Downton Abbey"? Se poate întampla asta. Este o primă provocare pe care Urban.ro și Cristina Bazavan o lansează cititorilor săi, dornici sa reîntâlnească simplitatea, eleganța, educația și bunul simț într-o platforma online, în dauna senzaționalului facil și lipsit de bun simț. "Este atât de multă mizerie în spațiul public și avem în presă, dacă deschidem cateva titluri, găsim titluri cumplite, uneori înșelătoare, pentru că vrem să facem audiență cu orice preț. Uneori mizerabile pur și simplu, încât, dacă nu mai citim și altceva, nu mai știm că există și lucruri frumoase. Asta ma făcut să mă întorc la presă. M-am întors tocmai pentru a arăta în spațiul public că se poate și cu frumosul."
Printre experienţele pe care site-ul, la început de drum, le promite cititorilor săi, se află și posibilitatea de a vizita platourile de filmare ale serialului britanic "Downton Abbey" (lucru care se va întâmpla în luna septembrie printr-un concurs special). Apoi, fidelitatea cititorilor va fi rasplatită și prin participarea la repetiţiile unor mari regizori de teatru sau prezenţa la filmările unor producţii locale. Cititorii vor beneficia de asemenea de reduceri speciale la multe dintre spectacolele momentului.
Din miile de fani stranși pe pagina de Facebook și regularitatea cu care Cristina Bazavan scrie despre diverse produse culturale, ai putea spune despre Cristina că a devenit un influencer. Ea contrazice această impresie. "Eu nu mă consider influencer. Nu cred în definiția aceasta de influencer. Am scris de foarte multă vreme, când încă nu era atât de mult folosită această etichetă pusa oamenilor, că mi se pare o prostie. Dacă tu te așezi la masă pentru a scrie și influența pe cineva, atunci este total greșit. Tu trebuie să te așezi la masă pentru ca prin scris să informezi pe cineva, să-i ocupi timpul într-o formă frumoasă. Dacă la capatul liniei, la sfârșit, când ai pus punctul final, omul vrea să și treacă la acțiune, să cumpere o carte, să meargă la film, să vadă un spectacol de teatru, este decizia lui. Dar intenția mea nu este să-ți vând ceva, ci să-ți ocup timpul."
Urban.ro a fost gândit ca o platformă culturală care să prezinte, pe larg, informaţii noi regăsite mai puţin în publicaţiile standard, dar şi ca o formă de a face cunoscut publicului noutăţile zilnice: designeri şi colecţiile inspirate de pictori, actori din filme şi seriale care pot fi văzuţi în sălile de spectacol de la Londra sau de la Paris, explicaţii cu privire la rolul unui spectacol de dans, etc.
Pe lângă articolele ample, pe platforma Urban.ro vor fi publicate interviuri, podcast-uri, videoclipuri, pictoriale de modă (întotdeauna cu actori, dansatori, muzicieni). "Am ales un format care urmăreşte să construiască pe termen lung proiecte pentru validarea publică a celor care activează în ramuri culturale care sunt din ce în ce mai de nişă", spune Cristina Bazavan, redactor-şef şi parteneră în acest proiect editorial. Urmărește mai jos, interviul acordat de Cristina Bazvan lui Valentin Panduru, în cadrul emisiunii RFI360.
"Vom avea la sfârşitul anului şi o revistă care îi va prezenta pe unii dintre cei mai importanţi oameni din zona culturală, care au schimbat mentalităţi anul acesta, dar care vor fi prezentaţi în situaţii surprinzătoare, iar la anul câteva activităţi offline care vor construi o altă imagine pentru ceea ce gândim astăzi entertainment în România", a adăugat Cristina Bazavan.
Creative director pentru acest proiect, cel care se va ocupa de direcţia vizuală - atât în reprezentarea din fiecare articol, cât şi în pictoriale şi materialele video - este Eduard Enache, cu o bogată experienţă şi în zona publicitară, dar şi din partea de styling/ fashion. În redacţie mai sunt trei editori şi se va lucra în regim de colaborare cu unii dintre cei mai importanţi şi talentaţi fotografi ai momentului.
Cristina Bazavan a fost redactor-şef al revistei Tabu, cea mai citită revista de femei a anilor 2000. A făcut parte din echipa care a creat Europa FM, a fost consultant pentru lansarea Radio Guerrilla. A făcut comunicare pentru Festivalul International de Teatru de la Sibiu, Festivalul International de Film Anonimul, dar şi pentru filme sau producţii teatrale româneşti. A susţinut un curs de branding personal pentru actori în cadrul programului “10 pentru film”- TIFF. Este consultant de imagine pentru promovarea spectacolelor de teatru, muzica, stand up.