Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mircea Diaconu la RFI: Națiunea română e în plină disoluție. Nicio autoritate nu se îngrijorează...

”Națiunea română e în plină disoluție. Ne dizolvăm ca nație. Și numeric și mai ales spiritual. Nimeni, dintre cei care contează, nu țipă, nimeni nu e disperat, nimeni nu se îngrozește.... Aceste fenomene nu se pot combate prin măsuri punctuale. Trebuie create alte fenomene care să compenseze”, spune actorul Mircea Diaconu, candidat la viitoarele alegeri prezidențiale, infvitatul emisiunii ”Călătorii geopolitice”, la RFI România.

”Ideea de familie de exemplu”, continuă domnia sa. ”Oamenii trebuie să-și regăsească liniștea, siguranța, pentru a-și crea familii. În urletul acesta general e imposibil așa ceva. Într-o familie, dacă tatăl și mama se ceartă urlând mereu, copilul nu-și poate face lecțiile. Părinții pot avea o polemică, dar nu trebuie să se bată...”

Despre cum este privită România de Europa:

”Marile națiuni aproape că nu se uită înspre România. Au probleme atât de mari încât nu au timp... Statutul nostru acolo este egal cu al celorlalte state. Se întâmplă uneori mici forțări ale tratatelor. Cazul Schengen de exemplu. Aderarea era prinsă cu termene în Tratatul de aderare. Pașii s-au finalizat și totuși noi nu am fost admiși. Există alte interese... În Consiliu apar problemele, nu în Parlamentul European. Este o chestiune tehnică, ar trebui rezolvată în justiție...”

 

Despre Brexit:

”Când doi se iau la bătaie totdeauna ambii sunt de vină. Așa cred eu. Și este cazul și cu Brexit... Este o chestiune de ambiții și orgolii politice. Din astfel de motive au izbucnit războaie, primul război mondial de exemplu...”

 

Emisiunea integrală aici: 
Emisiunea Călătorii geopolitice din 15 septembrie 2019