Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alex Dima (România Te Iubesc!): "Imaginea Teleormanului este gri și foarte îmbătrânită, asta în ciuda oamenilor care sunt foarte faini, oameni muncitori."

Alex Dima

Zone întregi depopulate, oameni care trăiesc de pe o zi pe alta, fără infrastructură, investiții, fără cultură. Asta au descoperit în această vară, corespondenții speciali „România, te iubesc!” de la ProTV. Sezonul cu numarul 23 „România, te iubesc!” și-a propus să prezinte la televizor imaginea celor mai sărace județe din țară. Primul episod, difuzat duminică, vorbește despre un județ cu un potential uriaș, dar care se zbate în sărăcie. Despre Teleorman, primul episod „România, te iubesc!”, vorbește în RFI360, jurnalistul Alex Dima.

Teleormanul are 3 municipii, 2 oraşe şi 92 de comune. 40 de comune nu au apă curentă, 81 comune nu au canalizare, iar gazul este dor un vis. In Videle locuieste actualul presedinte PSD, premierul Viorica Dancila, autoarea „pactul pentru bunăstarea românilor” adresat tuturor partidelor. Te intreb pe tine Alex, cum arata bunastarea, in Teleorman?

„Nu arată prea bine. De acolo este și fostul președinte PSD Liviu Dragnea, și mă gândeam la strategia de dezvoltare pe care Liviu Dragnea le-a pus-o în față teleormănenilor în 2010, o strategie în care le promite în 2014 un drum expres, în 2015 o autostrada, iar în 2016 acolo trebuia să fie și un aeroport, conform acelei strategii, cu care, bineînțeles că au luat voturi. Mai era acolo trecut și un parc industrial la marginea orașului Alexandria și multe alte promisiuni, printre care gaz, canalizare și apă. Nu s-a întâmplat mare lucru din acele promisiuni, de altfel, cum nu s-a întâmplat nici din promisiunile din 2016, cele 8 spitale regionale, autostrada Sibiu – Pitești și Comarnic – Brașov, și multe alte promisiuni care au luat voturi. Imaginea Teleormanului este gri și foarte îmbătrânită, asta în ciuda oamenilor care sunt foarte faini, mare parte din ei, cei care nu au ajuns la București în fruntea țării și au rămas acolo, acasă, sunt foarte simpatici. Și sunt oameni muncitori. Lângă Alexandria am întâlnit un domn care are o fabrică și acolo realizează niște panouri electrice, pe care le trimite în toată lumea, cu eticheta produs în Alexandria. Deci se întâmplă și lucruri pozitive. Vezi și cazul Relu de la Scrioaștea care îi învață pe copii carte la el în casă. Eu am vrut să mă uit către cei care conduc acest loc și care sunt principali vinovați pentru starea în care se află acest județ. Potențialul județului este enorm, dacă ne gândim numai la Dunărea care trece prin tot sudul județului, și la porturile pe care le județul le are la Dunăre."

Dar până la cei care conduc, oamenii de acolo, votează.

"Am întâlnit acolo un domn, un pensionar. Filmăm o clădire, căutăm să filmez Casa de Cultură, cândva a arătat foarte bine, dar acum era căzută. Și l-am întrebat pe om ce este în clădirea asta și omul s-a deschis dintr-o dată și a zis – domnule îți mulțumesc pentru că îmi dai posibiitatea să-mi spun păsul-. Și omul asta cumva îi blama pe cei care votează și au votat atâția ani. Cu pensionarii părea să aibă ceva, pentru că spunea, -își dau votul pentru o sută, două de lei, pe care i-au primit la pensie, dar și-au pierdut copii. Copii și nepoții lor au plecat de aici și i-au pierdut probabil pentru totdeanuna, s-au dus în alte părți și în alte țări, dar ei se bucură pentru 100 de lei la pensie, și pentru asta și votează-. Cam asta e realitatea. Cea mai săracă localitate din România este Necsesti, care este în județul Teleorman. Acolo este un primar de la ALDE, că să existe și alt partid, să echilibrăm lucrurile (râde), pe care l-am găsit în 2017 i-am găsit pe oamenii ăștia, bătrâni, la 80 de ani, care plângeau. Mă urmărește imaginea acelui bătrân pe care l-am filmat în curte și care plângea și zicea „să-i ia dracu pe toți, că promit de fiecare dată când vin”, și își amintea că la el pe uilita au fost atât Viorica Dancila cât și Carmen Dan, și au promis și nu au făcut nimic. Bătrânii ăștia sunt nevoiți să-și care apă de la 3 – 4 km distanță, dintr-un sat vecin unde există apă. Deci gândește-te, bătrâni la 80 de ani, mie mi se pare extrem de revoltător. Să chinui un om care a muncit o viață și care de ce nu, a ajutat județul ăla, i-ar acum când se află pe ultima sută de metri tu să-l chinui în halul asta și să-ți bați joc de el. Doar pentru apă."

Și totuși avem un primar care a reinventat apa plată.

"Domnul Șefu Marian, comună Scrioaștea, a făcut o cișmea la Cucuieți. Într-o comună, în care nu există apă, oamenii acolo au fântâni, nu există canalizare, ulițele nu sunt asfaltate. Și îl întreb pe acest om, domnule ce ai făcut, după trei mandate? Păi am asfaltat un drum de 700 de metri cu firma Teldrum, am găsit acolo o scenă din beton, o chestie mare, efectiv un bloc de beton și a înconjurat cimitirul locului cu un zid imens din beton, probabil, pe principiul, rândem glumim dar să nu părăsim incinta. Să se țină voturile acolo (râde). Și printre altele și cișmeaua asta de la Cucuieți și când m-am dus acolo, el era foarte mândru, spunea că le-am dat apă, -e mai bună apă asta decât apa plată-, zice. Și m-am dus acolo, intradevar este făcută o alee spre ea, dar cișmeaua e acolo de prin 1952 sau 51, scrie pe ea, și tu spui că ai făcut asta."

Urmăriți, mai jos, interviul în întregime acordat de jurnalistul Alex Dima lui Valentin Panduru, în cadrul emisiunii RFI360.