Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce adeverințe medicale sunt necesare la început de an școlar

Sanatatea FM

Începutul de an școlar înseamnă, neapărat, și o vizită la medicul de familie, pentru a lua adeverințele cerute de școală sau grădiniță, după caz. Sunt trei tipuri de adeverințe. Însă, este important de ştiut că nu medicul de familie este cel care trebuie să elibereze întotdeauna aceste documente. 

De exemplu, adeverința pentru sport se eliberează de medicul de Medicină Sportivă, în urma unor investigații complexe. “ Noi nu putem spune că un copil este APT de sport, pentru că el nu este apt de orice sport. Acel copil este neinvestigat. Pentru performanță sportivă este nevoie de altfel de teste”, explică dr.Rodica Tănăsescu, medic de familie, invitat al emisiunii SĂNĂTATEA FM.

Medicul Rodica Tănăsescu spune că “potrivit legii, copiii au nevoie de un aviz epidemiologic la început de ciclu școlar: clasa pregătitoare, clasa a V-a și clasa a IX-a, care cuprinde, sigur, la copiii mici, și vaccinările, abilitățile somatice și psihologice. Mai există anumite avize care se dau după o absență provocată de o boală. Dacă un copil a lipsit mai mult de trei zile din cauza unei boli, atunci trebuie să aducă de la medicul de famile sau medicul școlar că este în regulă și că poate să înceapă cursurile obișnuite. A treia categorie de adeverințe, care este o pacoste și o nenorocire pe capul nostru, este adeverința pentru sport. În aceasta, noi nu putem spune că este APT de sport, pentru că nu este apt de orice sport, este neinvestigat acel copil. Ar avea nevoie de investigații speciale, care se fac numai în bazele sportive. “.

Potrivit dr. Tănăsescu, în adeverința eliberată de medicul de familie scrie doar că acel copil este „clinic sănătos atunci când este consultat, că nu este în evidență sau că este în evidență cu anumite boli neuropsihice, cronice sau infecto-contagioase și că starea lui permite participarea la orele de Educație-Fizică, în limitele putințelor lui personale, a ceea ce poate el, fără să fie forțat să facă mai mult decât poate pentru că Doamne-Ferește să se întâmple ceva”.

Nu este normal să spui cuvântul APT, pentru că una este să  joace badminton sau mișcări simple de Educație-Fizică și alta este să-i pui să facă probe de rezistență sau de viteză, pentru că ei sunt copii neantrenați  și din păcate, e adevărat o dată la un milion sau două milioane de copii, se poate întâmpla o nenorocire, dar pentru acel copil sau acea familie este o nenorocire. Și noi ne ferim de nenorociri. Rostul orelor de Educație-Fizică nu este performanța sportivă ci numai Educația-Fizică. Pentru performanța sportivă este nevoie de alte teste și de alte avize”.

 

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm