Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Theodor Paleologu la RFI: ”UE este un colos economic, dar un pigmeu politic”

paleologu.jpg

Image source: 
Facebook / Theodor Paleologu

”Politica externă a Uniunii Europene nu este unitară, există prea multe orgolii și egoisme din partea statelor membre... Din aceste motiv, deși este un colos economic, UE este un pigmeu politic pe scena internațională”, spune la RFI Theodor Paleologu, publicist și diplomat, candidat din partea PMP la alegerile prezidențiale, invitatul emisiunii Călătorii geopolitice.

”UE este într-o criză profundă, trebuie să o recunoaștem cu toții. Unul dintre motive îl reprezintă criza migrației, iar din acest punct de vedere nu se face destul. De exemplu, serviciile de informații europene, ale statelor membre, care sunt foarte profesioniste, ar fi putut face mult mai mult pentru distrugerea rețelelor de traficanți...”, mai spune domnia sa.

Candidatul PMP critică și politica externă a României: ”Diplomația bună se face încetul cu încetul, cu atenție la detalii. Noțiunea de ”ofensivă diplomatică”, așa cum e înțeleasă la noi, este o inepție... Pe de altă parte, selecția diplomaților este o catastrofă. Cum este posibil să se dea examen de admitere pe bază de teste grilă la MAE? Diplomații trebuie evaluați din punct de vedere al culturii politice, al gândirii creative, nu cu teste grilă...”, se întreabă retoric invitatul emisiunii.

În privința apartenenței la Spațiul Schengen, lucrurile trebuie explicate mai bine, pentru că există dezavantaje, dar și avantaje: ”Nu trebuie să uităm că România a fost ocolită de acel val imens de imigranți tocmai pentru că nu face parte din Spațiul Schengen... Pe de altă parte, apartenența la Spațiul Schengen ne-ar aduce avantaje economice imense, la care nu putem ajunge din pricina corupției interne. Iar cei care ne critică din acest punct de vedere au dreptate, în timp ce scuzele invocate de politicienii noștri, cum că ar fi vorba de interese electorale din Olanda sau mai știu eu de pe unde, sunt infantile...”, spune Theodor Paleologu.

 

Ascultați emisiunea integrală aici: 

Toate edițiile emisiunii Călătorii geopoliticehttps://www.rfi.ro/tag/calatorii-geopolitice

 
Emisiunea Călătorii geopolitice din 22 septembrie 2019