Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Schimbări climatice: ”Trebuie măsuri drastice, e foarte târziu” (expertă)

Climatolog stiinta asalt.jpg

Sursa foto: pixabay
Sursa foto: pixabay

Liderii mondiali trebuie să acționeze urgent pentru combaterea schimbărilor climatice, pentru că e deja foarte târziu. Iată ce spune în contextul summit-ul ONU de la New York președinta fundației Terra Mileniul III, Lavinia Andrei, invitată la emisiunea Planeta Verde.

Experta observă în contextul summit-ului ONU de la New York pe tema schimbărilor climatice că statele poluatoare vorbesc prea mult și fac prea puțin în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră: ”Sunt așteptate angajamente solide și de fapt, secretarul general al ONU a cerut liderilor mondiali să vină cu angajamente clare la nivel național, în vederea stabilirii unor ținte mai ambițioase pentru 2030, pentru 2050, respectiv ducerea la îndeplinire a Acordului de la Paris”.

Lavinia Andrei spune că pot fi luate ”măsuri drastice, în special, adică sunt măsuri care, sigur, nu vor fi pe placul multor companii și aici mă refer în special la tranziția energetică. Trebuie să ne gândim cum vom elimina dintre sursele noastre de energie combustibilii fosili de orice fel, ceea ce nu este un lucru ușor (…). O tranziție industrială, de asemenea și vorbim din ce în ce mai mult despre această economie circulară, astfel încât să utilizăm cât mai puține resurse naturale și să încercăm să reciclăm, să reconvertim ceea ce am produs în sute sau mii de ani”.

Ea atrage atenția că ”o mare problemă la negocierile pe schimbările climatice este cea a finanțărilor, e vorba de țările în curs de dezvoltare, cele care au mai puține resurse financiare. De fiecare dată, pe masa negocierilor au fost puse promisiuni cum că vor fi sprijinite aceste țări în curs de dezvoltare cu finanțări. O parte din ele au fost onorate, să spunem așa, dar nu la nivelul la care era necesar să se întâmple lucrul acesta”.

 

Ediții anterioare ale emisiunii: http://www.rfi.ro/tag/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 23 septembrie 2019. Invitată: Lavinia Andrei. Teme: Climate Strike și summit-ul ONU privind clima