Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bullyingul în școală: cum acționăm, cum ne protejăm?

despre-bullying-tanar-in-europa.jpg

Ediţie specială Tânăr în Europa la Liceul Teoretic "Lucian Blaga", Cluj.

Bullyingul în școală – a fost principala temă dezbătută în cadrul unei ediții speciale a emisiunii Tânăr în Europa realizată la Liceul Teoretic Lucian Blaga din  Cluj-Napoca.

Bullyingul este un fenomen îngrijorător care afectează copiii de la vârste foarte mici. Bullyingul reprezintă o formă de agresiune, un comportament ostil (de excludere, de umilire a unei persoane, de luare în derâdere) care are drept unic scop dorința agresorului de a-și câștiga autoritatea punându-i pe alții într-o lumină proastă.

La discuții au participat reprezentanți ai poliției, psihologi, specialiști în științe cognitive – toți aceștia au încercat să le explice cât mai clar copiilor cum se manifestă acest tip de comportament și cum trebuie să reacționăm noi din postura de martori sau de țintă a agresiunii.

Iată câteva idei principale: e necesar să iei măsuri, să nu întorci capul indiferent dacă ești profesor sau elev.

Acest tip de comportament trebuie pedepsit moral de regulamentul școlii, trebuie vorbit explicit despre bullying astfel încât să se știe foarte clar care e pedeapsa în astfel de situații. Un exemplu de pedeapsă în astfel de situații: agresorul nu mai este luat în excursie, ideea principal după care ne ghidăm fiind că agresorului i se ia un beneficiu și nu pe scăderea notei la purtare.

Dezbaterea a avut loc la Liceul Teoretic Lucian Blaga din  Cluj-Napoca în contextul în care unitatea de învățământ derulează un proiect Erasmus privind combaterea fenomenului în colaborarea cu alte școli din Franţa, Grecia, Bulgaria și Portugalia.

În cadrul proiectului va fi realizat și un ABC al interacțiunii online în condițiile în care elevii s-au dovedit a fi foarte vulnerabili în acest mediu.

Sunt nativi digital, dar nu sunt specialiști în a se proteja, constată psihologii.

Invitaţi:

• Gina Pop, şefa Departamentului pentru Prevenţie din cadrul IPJ Cluj;

• Daniel David, psiholog, profesor de ştiinţe cognitive, prorector la UBB Cluj, responsabil cu cercetarea;

• Monica Laura Ungurean - directorul Liceului Teoretic Lucian Blaga;

• Diana Dobra, psiholog, Alexandru Covaci, coordonatorul proiectelor europene;

• Ovidiu Nahoi, jurnalist.

Moderator: Andreea Orosz

Ascultați și urmăriți (video) o discuție despre bullying și cyberbullying:

 

 

Toate edițiile emisiunii Tânăr în Europahttps://www.rfi.ro/tag/tanar-europa

 
Ascultă emisiunea Tânăr în Europa