Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tumorile maligne, descoperite în stadii incipiente cu o metodă care nu iradiază

DIFFUSION WHOLE BODY este o investigație medicală de detectare și stadializare a tumorilor maligne, începând de la dimensiuni de 3- 4 milimetri. Este vorba despre o scanare a întregului corp fără iradiere și fără a se folosi substanță de contrast, a cărei durată nu depășește 35-40 de minute.

Practic, se măsoară viteza cu care apa circulă în organismul nostru. Medicul italian Giuseppe Petralia, cel care a introdus, în 2009, metoda ca instrument de investigare medicală a fost zilele acestea în România, pentru a-și lansa cartea în care ne vorbește despre această metodă de diagnostic dar și despre pacienții săi.

“Metoda a fost folosită, inițial, pentru depistarea metastazelor, fiind aplicată pe tineri și femei însărcinate. Încet, încet, această metodă a cercetat și alte tipuri de tumori. (…) Este singura examinare pe care femeile însărcinate o pot face și care este sigură 100%, pentru că în cazul lor sunt contraindicate substanța de contrast sau radiațiile”, a declarat pentru RFI, medicul Giuseppe Petralia.

Felicia,  o româncă de 47 de ani, este unul dintre cei peste 6500 de pacienți ai medicului italian. În urmă cu trei ani, femeii i s-a pus diagnosticul de cancer mamar. Acum, boala este în remisie, după cum ne-a declarat Felicia.

„Un medic mi-a spus că cel puțin cinci ani după un diagnostic atât de serios trebuie să te verifici, în timp ce alți medici, chiar oncologi, mi-au spus să nu mă mai investighez, pentru că totul este în regulă. Părerile sunt împărțite, așa că am căutat o cale de a face această analiză dar fără o iradiere profundă a corpului. (...) Pentru un pacient cu cancer de mamar metastazele sunt de luat în serios.”, ne-a mărturisit Felicia.

La evenimentul prilejuit de lansarea cărții medicului Giuseppe Petralia, în care este descrisă tehnica de diagnosticare de care poate depinde o viață, l-a adus la București și pe profesorul Matei Victor Deliu, medic român stabilit peste hotare de mai bine de 30 de ani. Porfesorul Deliu a făcut aproape o mie de intervenții chirurgicale cu robotul DaVinci, un instrument de excepție în chirurgia urologică. De ani buni, medicul român colaborează cu doctorul Giuseppe Petralia, la Institutul Oncologic European din Milano.

Rezonanța cu difuzie a întregului corp este foarte importantă în urologie, mai ales în cancerul de prostată, pentru a evidenția localizările secundare sau așa-zisele determinări secundare, în mod comun se cheamă metastaze. Boala are o fază care se cheamă oligometastatică, adică sunt puține metastaze. Atunci, dacă sunt 2 -3- 4 metastaze se pot trata local, cu radioterapie sau eventual chirurgie, iar pacientul se vindecă. Sigur, e foarte greu de a pune în evidență starea oligometastatică dar rezonanța magnetică este elementul principal, pârghia pe care am face acest tip de diagnostic al metastazelor. Este de o importanță extraordinară, pentru că înainte pacienții cu metastaze erau castrați. Acum, putem împinge eventuala castrare chimică cu 10 ani, tratând pe baza DIFFUSION WHOLE BODY. „ a explicat pentru RFI, profesorul Matei Victor Deliu, chirurg urolog, promotorul chirurgiei robotice în România.

 

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm