
Emisiunile RFI RO
Gripa și vaccinarea antigripală
sanatatea-fm.jpg

199 de români au murit din cauza gripei, în sezonul gripal 2018-2019, potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.
“Lumea s-a convins că vaccinarea împotriva gripei este singura metodă de a preveni gripa”, explică medicul Alexandru Rafila. “Dacă în urmă cu 3-4 ani, cumpăram doar 600.000 de doze de vaccin, încet, încet acceptabilitatea a crescut. Totuși, România se află departe de ținta Organizației Mondiale a Sănătății, care recomandă ca 75% din populația cu vârsta de peste 65 de ani să fie vaccinată. Noi avem un procent undeva în jur de 20%.”, mai spune prof. Rafila.
Acesta a prezentat, recent, un proiect-pilot de compensare a vaccinului antigripal pentru copiii cu vârste între 6 luni și 5 ani, categorie vulnerabilă, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, document înaintat Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Potrivit proiectului, “se propune ca prescripția vaccinului să fie făcută pe un formular de rețetă compensată de către medicul de familie, medicul pediatru sau de către medicul de boli infecțioase, iar vaccinul va fi administrat ulterior de cel care l-a prescris”.
Recent, OMS a lansat un avertisment în care spune că nu suntem încă pregătiți la nivel global pentru o posibilă pandemie. S-a înființat un comitet mixt de medici (…) și reprezentanți ai Băncii Mondiale, care să gestioneze acest lucru, pentru că viitoarea pandemie se estimează că va face, la nivel global, între 50 și 80 de milioane de morți, iar PIB-ul la nivel global va scădea cu 5%.
Toate edițiile emisiunii Sănătatea FM: https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm