Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Orașe și riscuri seismice: perspective franco – române

Marți, 8 octombrie, un seminar tehnic cu prezentări și discuții privind vulnerabilitatea și riscul seismic, susținut de experți români și francezi, profesori universitari, practicieni și cercetători, specialiști din administrația centrală va avea loc la Universitatea Tehnică de Construcții din București (Amfiteatrul M. Hangan, Clădirea FCCIA, etajul 1).

Seminarul se adresează în special specialiștilor în domeniu, studenților și reprezentanților autorităților publice urmărind să prezinte procedurile de evaluare a vulnerabilității și riscului seismic în Franța și România, exemple de aplicare atât la nivel de clădire, cât și la nivel de oraș sau la nivel regional și să faciliteze schimbul de experiență și de bune practici.

Miercuri, 9 octombrie, Institutul Francez din Bucureşti găzduieşte o conferinţă deschisă publicului larg pe tema riscurilor seismice

Parte a evenimentului „Orașele în fața riscurilor seismice: perspective franco-române”, conferinţa „În caz de risc seismic – Provocări în marile aglomeraţii” va avea loc între orele 18:30 - 20:30, în Atriumul Institutului Francez (bulevardul Dacia, nr. 77). Experți români și francezi renumiţi în domeniul prevenirii riscurilor seismice vor interveni și astfel, vor putea fi comparate abordările din Franţa şi din România privind procesul de evaluare și gestionare a riscurilor seismice în zona urbană.        

Programul include prezentări ale proiectelor „Bucharest Prepared” şi „District 40” şi studii de caz precum planul de prevenţie a riscului seismic în oraşul francez Nisa. Una din temele centrale este reducerea vulnerabilităţii în zona urbană. Dragoş Tătaru, cercetător la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, va vorbi despre instrumentele de expertiză pentru luarea deciziilor şi sensibilizarea populaţiei în caz de cutremur. Discuţiile vor fi moderate de către Georgiana Ilie de la Decât o Revistă.

"În orașele cu risc seismic ridicat, cum ar fi Bucureștiul, dar este și cazul altor orașe, ne putem baza doar pe noi standarde în domeniul construcțiilor pentru a reduce riscul? A răspunde afirmativ la această întrebare înseamnă a aștepta destinul cu resemnare, deoarece în ritmul alert în care sunt construite clădirile, orașul nu va reuși să controleze acest risc în următoarele decenii. Înseamnă totodată a lăsa în urmă vechea moștenire arhitecturală, patrimoniu care      îmbogățește orașele noastre și de care suntem cu toții atașați. Provocarea întâlnirilor franco-române cu privire la riscul seismic din 8 și 9 octombrie este de a depăși acest fatalism, iar schimburile între experți, dar și între locuitori și asociații au rolul de a sublinia modul în care sunt evaluate fragilitățile orașului, dar și modul în care sunt elaborate și implementate politicile de consolidare ori strategiile de reziliență a orașelor." a spus Stéphane Césari, Atașat de Cooperare în cadrul Serviciului de Cooperare al Ambasadei Franței în România.

 

Mai multe detalii aici:              https://www.facebook.com/events/1143954995801489/ 

 
Tags: