Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Efectele amânării examenului de rezidențiat

Examenul de rezidențiat care ar fi trebuit să fie susținut pe 17 noiembrie, a fost amânat și se va organiza pe 8 decembrie. Motivul, nu aveam ministru al Educației, nici măcar unul interimar, a cărui semnătură trebuia să figureze pe ordinul comun al Ministerului Sănătății și cel al Educației, act care stă la baza desfășurării examenului.  Ce efecte are această amânare asupra viitorilor medici rezidenți dar și asupta pacienților, explică la SĂNĂTATEA FM dr. Ioan Mirea, purtătorul de cuvânt al Federației Asociațiilor Studenților la Medicină din România.

“În primul rând, există o componentă personală, emoțională.  Pregătirea pentru acest examen e de lungă durată. Noi ne pregătim e un an de zile, unii poate de mai mult timp, iar din luna iunie, de la terminarea studiilor universitarea, pregătirea constă în peste 10 ore de studiu intens pe zi. Acest eveniment petrecându-se cu o lună și jumătate înainte de examen, pentru noi o lună și jumătate înseamnă ultima sută de metri, înseamnă o programare foarte clară a materiei și, cumva, această incertitudine, ne-a dat peste cap planurile. Nu este vorba de data de 8 decembrie și de amânarea cu 3 săptămâni, pentru că asta nu ar fi fost o tragedie. Noi nu avem încă certitudinea că data de 8 decembrie e fixă. În momentul de față, noi nu știm cum să ne pregătim. Acesta ar fi elemental personal, legat de ce simte fiecare absolvent. Cealaltă componentă  e legată de intrarea noastră pe piața muncii, în spital, ca medici. În mod normal, de pe 3 ianuarie, ar fi trebuit să fim medici rezidenți în spital. În momentul de față, conform programei actuale, care nu este fixă, selecția pe clinici se va face între 14 și 16 ianuarie. Contractele de muncă se vor face după această perioadă. Cel mai probabil, vom începe la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie. Practic, pierdem o lună. Asta nu înseamnă numai pierderea unui salariu, dar și întârzierea perioadei de rezidențiat cu o lună. Astfel, tot acest process se decalează”, spune Ioan Mirea. 

Care este rolul unui medic rezident în spital?

“Un medic rezident nu este numai un altfel de student. Pe lângă procesul de învățare, rezidențiatul are statutul de loc de muncă, de profesare dar are și statutul de educare a unui specialist în domeniu. Astfel că, pe lângă activitatea noastră educațională, care este structurată pe stagii, pe cursuri, examene în timpul rezidențiatului, rezidentul de an mic, cum am fi noi, are  un rol important în desfășurarea activităților în cadrul unei secții, unei clinici . El ajută medicul specialist în lucrurile, să zicem simple, realizarea fișelor, supervizarea administrării medicației de către asistentele medicale, iar pe specialitățile chirurgicale, un rezident în sala de operație înseamnă o pereche de ochi în plus, o pereche de mâini în plus și un creier în plus. Acesta este un avantaj enorm. Deși, momentan întârzierea, în teorie, e de aproximativ o lună, cu cât întârzierea e mai mare cu atât neintrarea celor 6000 de absolvenți pe piața muncii  va fi o problem de sănătate publică, la nivelul întregii țări”, mai spune Ioan Mirea. 

 

Toate edițiile emisiunii Sănătatea FMhttps://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm