Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 14 octombrie 2019

iohannis_pmp.jpg

Inca doua zile de consultari ale presedintelui cu opozitia. (Sursa foto: presidency.ro)
Inca doua zile de consultari ale presedintelui cu opozitia. (Sursa foto: presidency.ro)

Inca doua zile de consultari ale presedintelui cu opozitia. Astazi au mers  la discuții Ludovic Orban, Victor Ponta, Eugen Tomac, Călin Popescu Tăriceanu și liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian. Maine, la Cotroceni sunt invitați Dan Barna și Kelemen Hunor. 

sumarul emisiunii 40 de minute 

In Polonia conservatorii câștigă alegerile legislative. Partidul lege si justitie al lui Jaroslaw Kaczynski obține astfel majoritatea absolută pentru un nou mandat de patru ani și va putea continua reformele, foarte controversate,  în domeniul Justiției.

Dupa ce a sugerat ca respingerea candidatei Frantei pentru postul de comisar european a  fost un joc politic, Emmanuel Macron o primeşte la Paris pe Ursula von der Leyen, pentru a discuta exact despre respingerea candidaturii lui Sylvie Goulard.

Uniunea Europeană condamnă operaţiunea militară turcă în Siria si va aplica sanctiuni economice Ankarei. Si administraţia Trump se pregăteşte să penalizeze Turcia din cauza incursiunii acesteia impotriva insurgentilor kurzi…Este unul dintre puţinele instrumente de acţiune avute la dispoziţie de Statele Unite împotriva Turciei, care este aliat în cadrul NATO.

Curtea Supremă a Spaniei a pronunţat condamnări între 9 şi 13 ani de închisoare în dosarul rebeliunii din Catalonia din 2017. Aflat în detenţie provizorie, fostul vicepreşedinte catalan Oriol Junqueras este principalul acuzat în absenţa fostului preşedinte regional Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia, unde a scăpat de urmărirea penală.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 14 octombrie 2019