Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sănătatea FM: 4 ani după Colectiv. Marii arși, plimbați în continuare între spitale

Săptămâna viitoare se împlinesc 4 ani de la tragedia din clubul bucureștean Colectiv. Un incendiu a omorât pe loc 24 de persoane și a rănit 180. Unii dintre răniții care au reușit să scape de flăcări, au fost uciși de bacteriile agresive din spitalele românești. Au fost, în total, 64 de victime, majoritatea tineri. La un an și jumătate de la tragedie, un  supraviețuitor al incendiului s-a sinucis, după ce prietena lui a murit în clubul din Capitală.  Mihai Grecea, invitatul emisiunii Sănătatea FM, este unul dintre supraviețuitorii tragediei.

Incendiul din 30 octombrie 2015 a izbucnit în timpul unui concert susţinut în clubul Colectiv de trupa rock bucureşteană Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul ”Mantras of War”.  Mihai s-a ocupat de filmarea evenimentului, fiind prieten bun cu băieții din trupă.  Era un eveniment important pentru ei, așa că l-au rugat pe Mihai, de profesie regizor de reclamă și film documentar, să organizeze o mică echipă de filmare.

“După a doua salvă de artificii, extrem de puternică, una dintre scântei sare pe o buretele de pe perete și se aprinde focul încet. La începul a fost o flacără fină, care se întinde ca un fitil, spre tavan. O parte din buretele acesta nu arde, ci doar se descompune termic cumva și s-a acumulat sub tavan un amestec de oxigen cu gaze arse incomplet. Când a ajuns flacăra la tavan, valul de foc s-a întins pe tot tavanul, cu viteză foarte mare. (...)Am luat rucsacul și am intrat în container, alături de ceilalți. La un moment dat ne-am blocat. Presiunea celor din spate era foarte mare, se crease o busculadă. Acel container atașat intrării clubului era o chestie total neconformă cu normele de siguranță, un spațiu extrem de îngust în care am încăput cât am putut de mulți, împinși  unii de alții, din spate. Primii au căzut, ceilalți au căzut peste, s-a format, așa, o saltea de oameni, cu trupueri căzute. La un moment dat, focul a devenit foarte puternic în interiorul clubului, alimentat și de oxigenul care a intrat odată cu deschiderea celei de a doua uși a containerului. (...)A fost un val de foc peste noi. Mi-am ferit fața cu camera de filmat și cu rucsacul. Dar, în efortul acela îngrozitor, nu e o luptă corp la corp, dar erai împins cu forțe foarte  mari , probabil că am inhalat gaze. Am leșinat. Când mi-am revenit, am ieșit din club sărind peste ceilalți. Mi-am spus că nu pot călca peste cei căzuți între mine și urșă, era în jur de un metru, și m-am aruncat ca într-un film cu Bruce Lee. În momentul în care am sărit, mi-au rămas pantofii între oameni”, povestește Mihai.

Plămânii lui Mihai au fost puternic afectați de fum și foc, iar șansele de supraviețuire erau, undeva, sub 20%.  După 25 de zile de comă indusă și aplicarea unui proceduri medicale  de care au beneficiat doar 13 persoane din întreaga lume, Mihai și-a revenit și a început să respire singur. Au trecut 4 ani de atunci și încă se mai întreabă cum de a fost posibilă o asemenea tragedie, care a șocat o țară întreagă. De ce, pentru unii dintre răniți, spitalele au însemnat condamnarea la moarte? Ce a făcut sistemul medical, în toți acești ani, pentru ca pacienții cu arsuri grave să nu aibă aceeași soartă?

 

 

 

Toate edițiile emisiunii Sănătatea FMhttps://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

 
Emisiunea Sănătatea FM din 23 octombrie 2019