
Emisiunile RFI RO
Cum recunoaștem o persoană cu accident vascular cerebral
Un accident vascular cerebral (AVC) apare atunci când țesutul cerebral este privat de oxigen și nutrient din cauza întreruperii circulației sângelui. Lipsită de oxigen, materia cenușie moare după câteva minute și nu mai poate fi recuperată niciodată.
Timpul este cel mai important în cazul pacientului care suferă un AVC, el având maximum 4 ore și jumătate la dispoziție să ajungă într-o unitate spitalicească pentru a fi tratat, astfel încât să i se salveze viață și să rămână cu cât mai puține sechele. Consecințele sunt grave, pentru că accidentul vascular cerebral reprezintă cea mai importantă cauză de dizabilitate: determină imposibilitatea de a merge și a mai vorbi.
Despre ce înseamnă accidentul vascular cerebral, cum se manifestă și cum trebuie acționat atunci când apare, aflăm de la Conf. Dr. Cristina Tiu, șef Secție Neurologie 2, Spitalul Universitar de Urgență București.
La Spitalul Universitar de Urgență București au fost făcute cele mai multe trombolize, trombectomii și trombaspirații din România. Unitatea sanitară se numără printre primele unități din România de accident vascular cerebral și de urgențe neurovasculare.
Toate edițiile emisiunii Sănătatea FM: https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm