Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Byron și albumul Nouă - Despre relația complicată pe care o avem cu România

byron-colectiva.jpg

Copertă album "Nouă" - Foto Cristian Șuțu
Copertă album "Nouă" - Foto Cristian Șuțu
Sursa imaginii: 
Copertă album "Nouă" - Foto Cristian Șuțu

În octombrie 2015 era gata de lansare al șaselea album al trupei Byron "Eternal Return". Un album muncit în străinătate, înregistrat în condiții tehnice deosebite la renumitele "studiouri U2" din Dublin, Irlanda. Masterul a fost realizat atunci la Abbey Road din Londra. Tot acest efort ar fi fost sărbătorit în țară, la concertul de lansare programat la Bucuresti, la început de noiembrie. Brusc, ambițiile, dorința, provocările, muzica, nimic nu a mai contat. Pe 30 octombrie s-a întâmplat Colectiv.

"În nopțile ce au urmat nu am prea dormit. Am amânat toate concertele, inclusiv lansarea albumului. Am fost la marșul tăcerii, unde m-am întâlnit cu multă lume, inclusiv cu câțiva cunoscuți care fuseseră acolo în noapte aia și scăpaseră. Mi-a făcut bine să întâlnesc oameni, așa că am ieșit și la proteste, fără să am nici cea mai mică intenție politică, deși nu am fost deloc împotriva demisiilor care au urmat. Am reluat repetițiile mai mult ca să ne vedem și să facem și altceva. Am descoperit că aveau o forță terapeutică uriașă." Dan Byron - Jurnal de Bord

Terapie de grup. Așa a început, iar acest album compus printre marșuri ale tăcerii, proteste având ca subiect justiția, proiecteaza prin cele 12 piese, o societate disfuncțională. Incapabilă să-și schimbe reperele zilei. "Cântec de leagan" amintește de "The Sea" de pe precedentul "Eternal Return", dar imaginea este complet schimbată. Este atâta plumb în sunet iar versurile nu lasă loc de interpretări. Fiind piesa de final, te obligă sa reasculți albumul, să te întorci "Acasă". La "oameni ce au învățat să urască, zâmbind. Cu lacrimi, ascunse permanent sub o mască. Clandestin." Atât a rămas din "Eternal Return", o amintire îndepărtată. "Nouă" este profund conectat la prezent.

De ce suntem incapabili să părăsim drama zilei de azi? 2015 nu trebuia să fie așa. Este anul unei frumoase nunți. Anul care pentru Byron inseamnă Londra, cu bune, dar și cu rele. Cum altfel, când te desparți acolo de un prieten? In urmatoarea iarna, Ordonanta 13 scoate oamenii in strada. Proteste in sustinerea libertatii justitiei. Mai multe schimbari de guvern. Proteste cu sute de mii de oameni in strada. 

Ce bine era când eram copii și nu pricepeam

Cu ce diferă actorul de politician

Ce bine era când eram mici și nu ne păsa

Că într-o zi o să fim mari și o să dăm de belea

"Noua", pentru ca așa reiese dintr-o statistică, nouă români părăsesc într-o singură oră România. Cum sa nu își ferească privirea, părinții, bunicii rămași acasă, de această realitate?

Negru, apăsător, biciuit de răni fără vindecare, albumul nu te lasă să uiți. Este ca un LP Andrieș, botezat "Interzis", de găsit în toate librariile într-un ciudat ianuarie 1990, imediat după revoluție. Albumul pe care trebuie să-l ai. E greu să traiești cu un puternic sentiment de inutilitate, sentimentul timpului pierdut. Nouă este „un carusel muzical cu emigranți dar și cu noi, cei rămași acasă. Un album despre inconștientul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zilnic pe ață.” Byron

"Uite-mă de tot, zi că nu exist

Fă-ți bagajul și trage ușa după tine,

Ocoleste-mă de-acum ca pe un străin

Și nu veni-napoi când ți-o fi mai greu"

Greu i-a fost și Luciei în 2015, în același concert de lansare amânat, Lucia debuta discografic cu albumul “Silence”. Acum este parte din albumul “Nouă”, cântând pe piesa “Continuum”, și va deschide concertul de lansare pentru acest nou album Byron, pe 9 noiembrie, în cortul încălzit de la Arenele Romane. Alături de ei, The Mono Jacks, parte din familia de artiști de la Overground Music.

Inițial am ascultat albumul ca și cum mi-ar fi dedicat. Nu am vrut să accept acest Nouă, pentru ca mi-a părut ca dă șansa individului să se ascundă în mulțime, sa nu își asume direct responsabilitatea alegerilor personale, însă cu fiecare ascultare, gasești ca nu ești singur în aceasta dezamăgire colectivă. O fi vestea proastă încă valabilă, încă trăim într-o societate disfuncțională, cu multe probleme, dar cel puțin nu ești singur, iar conștientizarea este de fapt primul pas spre schimbare. Absolut obligatoriu.

"Suntem doar spectatori

Scenariul e gândit de alții

Consumatori

De vise-n culori

Picotim pe-un nor

Rătăciți în aplicații

Pierduți în umor

Deși știm că mâine va fi mai rău..."