Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 7 noiembrie 2019

deficit_buget_nou.jpg

Ionuț Dumitru, fostul președinte al Consiliului Fiscal: "Derapajul e evident. Cel mai probabil deficitul va depăși 4%"
Ionuț Dumitru, fostul președinte al Consiliului Fiscal: "Derapajul e evident. Cel mai probabil deficitul va depăși 4%"

Previziuni extrem de ingrijoratoare pentru România, de la Comisia Europeană care in estimarile de toamna anticipeaza un deficit bugetar uriaș în 2021- 6,1%. Despre consecinte si corectii discutam imediat.

sumarul emisiunii 40 de minute 

Nu sunt bani suficienţi pentru a încheia anul pe programele de sănătate și nici bani de salarii. O spune premierul Ludovic Orban,  dupa ce vicepremierul Raluca Turcan a anuntat că deficitul la fondul public de sănătate este, în primele nouă luni, de trei miliarde de lei.  Cum reactioneaza asociatiile de pacienti, va spunem in aceasta seara.

Un proiect de lege care creste varsta de pensionare a medicilor pana la 67 de ani, indiferent de sex si pana la 75 de ani pentru cei care lucreaza in unitatile sanitare cu deficit de personal, starneste revolta cadrelor medicale. Asta in timp ce medicii care fac garzi incearca sa-i convinga pe guvernanti  sa-i scoata mai devreme la pensie.

10 state membre se opun ridicarii MCV-pentru Bulgaria, asa cum a recomandat Comisia Europeana in cel mai recent raport. Va reamintesc, documentul nu prevedea o masura similara pentru Romania. Ce inseamna asta pentru Sofia, ne lamurim in 40 de minute.

Ţările europene nu se mai pot baza pe Statele Unite în materie de apărare, astfel că Alianţa Nord-Atlantică este în "moarte cerebrală", afirmă, într-un interviu acordat publicaţiei The Economist, preşedintele Emmanuel Macron. Anterior, in repetate randuri, preşedintele Donald Trump, a criticat contribuţiile financiare insuficiente ale ţărilor europene la apărarea comună în cadrul NATO. 

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 7 noiembrie 2019