Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Obezitatea copiilor români, evoluție alarmantă

Raport alarmant al Organizației Mondiale a Sănătății: aproape o jumătate de milion de copii și adolescenți români vor suferi de obezitate până în anul 2030. Principalele cauze ale acestui fenomen sunt promovarea agresivă a alimentelor de tip junk și politicile ineficiente ale autorităților în combaterea lui, potrivit OMS.

România se află pe locul 2 în Europa în ceea ce privește incidența obezității la copiii de 8 ani. Dacă mergem în același ritm, categoric vom ajunge la jumătate de milion de copii și adolescenți cu obezitate, după cum arată raportul OMS",  spune  prof. Iulian Velea, medic primar pediatru la  Spitalul Judeţean de Urgenţă  din Timişoara și președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Endocrinologie Pediatrică, invitatul emisiunii Sănătatea FM. „Dacă acum 15 ani, vedeam  patru-cinci copii cu obezitate pe săptămână, acum,suntem doi medici în compartiment în clinică, vedem cinci pe zi”, a adăugat prof. Iulian Velea.

Obezitatea este  o afecțiune cronică. Această obezitate atrage după sine foarte multe complicații la nivelul tuturor organelor și sistemelor.  Și am să încep cu afecțiunile ortopedice. Dacă mergeți pe stradă și vă uitați atent la copiii cu obezitate, veți observa că ei au deja deformări ale membrelor sau ale coloanei vertebrale...Pot dezvolta picioare în x, picioare în paranteză, alunecarea epifizei distale femurale, Boala Blount;  fac afecțiuni ale pielii;  afecțiuni ale aparatului cardiorespirator, cu prevelanța crescută a astmului ( de multe ori ei primesc acest diagnostic, însă ei au insuficiența respiratorie datorată obezității), merg până la sindrom de sleep apnee, care poate evolua uneori cu accidente dramatice, cu stop cardiorespirator, hipertensiune pulmonară, afecțiuni metabolice, (...) diabetul de tip 2, hepatosteatoza - ficat gras care poate evolua, în final, până la ciroză hepatică dată de această obezitate”., explică prof. Iulian Velea.

 

Toate edițiile emisiunii Sănătatea FMhttps://www.rfi.ro/tag/s%C4%83n%C4%83tatea-fm

Ascultă emisiunea Sănătatea FM din 6 noiembrie