Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ștefania Matache: "Singuratatea și depresia îi predispun pe bătrâni la dezvoltarea acestei afecțiuni neurodegerative care este demența."

dementa.jpg

Ilustrație: Emi Balint
Ilustrație: Emi Balint
Sursa imaginii: 
Inclusiv.ro

România îmbătrânește într-un ritm mai accelerat ca niciodată. Aproape 20% din populație are peste 65 de ani, iar printre acestia an de an apar cazuri de demență. Ministerul Sănătății estimează că sunt trei sute de mii de persoane afectate de demență, cu toate astea, niciun guvern din România nu a inclus demența în Strategia Națională de Sănătate 2014-2020, în care sunt cuprinse alte boli grave: tuberculoza, diabetul. Câteva ONG-uri de pacienți au scris o petiție prin care cer autorităților să prioritizeze demența în politicile de sănătate publică, iar in lipsa unei reactii a autoritatilor, in Dambovita, o mână de oameni construiesc pe cont propriu o rețea de cămine pentru bătrâni cu demență. Pe acest subiect, jurnalista Ștefania Matache a realizat un reportaj pentru platforma online Inclusiv.

“E o poveste lunga, e o idee care mi-a venit acum vreo doi ani când documentam un alt subiect. Eram prin niște sate din Moldova în căutarea poveștilor unor copii ai căror părinți au plecat la muncă în străinatate, copii care s-au sinucis din această cauză. Intrând în poveștile familiilor respective, mi-am dat seama că nu numai copiii rămân singuri în țară atunci când părinții pleacă la muncă în străinate, ci și bătrânii, și mulți bătrâni ajung să-și petreacă ultimii ani din viață în singuratate. Citind despre asta, am descoperit că singuratatea și depresia îi predispun pe bătrâni la dezvoltarea acestei afecțiuni neurodegerative care este demența.”

Deși datele la nivel mondial arată că numărul de bolnavi e în creștere, Ministerul Sănătății nu acordă importanța necesară acestei crize. Demența e o boală fără leac, de care se îmbolnăvește cam 10% din populația globului. Se estimează că în jur de 50 de milioane de oameni suferă de demență în prezent. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, numărul lor se va tripla în următorii 30 de ani. Între 2000 și 2016, numărul de morți cauzate de demență s-a dublat, astfel încât boala a devenit a cincea cauză de deces la nivel mondial. Mai multe amănunte în reportajul realizat de Ștefania Matache pe platforma online inclusiv.ro.

Interviul acordat de Ștefania Matache emisiunii RFI360, poate fi urmărit în intregime, mai jos.

 

Mai multe ediții ale emisiunii RFI360https://www.rfi.ro/tag/rfi360