Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 5 decembrie 2019

greva.jpg

Joia neagra in Franta. O greva si manifestatii de proportii paralizeaza tara
Joia neagra in Franta. O greva si manifestatii de proportii paralizeaza tara
Sursa imaginii: 
REUTERS/Pascal Rossignol

Este joia neagra in Franta! O greva generală lansată de sindicate împotriva proiectului de reformă a pensiilor a mobilizat si paralizat toate sectoarele dar mai ales transporturile, in intreaga tara.  Grevele sunt dublate de manifestatii de amploare.  Colegul meu Vasile Damian este pe strazile din Paris si imediat in legatura directa cu noi sa ne povesteasca despre atmosfera si revendicari.

sumarul emisiunii 40 de minute 

Procurorul Adina Florea s-a retras din procedura de numire la șefia controversatei Secții speciale. Au fost 7 tentative eșuate ale presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii Lia Savonea de a o numi în funcție. Functionarea Sectiei a fost criticată inclusiv de organismele europene, care atragea atentia că structura ar putea fi utilizată ca instrument de presiune politică.

Finlanda, țară care deține presedintia rotativa, a făcut publică schița de buget a Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027. Propunerea nu e agreata, fiind considerată ”părtinitoare” pentru că reprezintă aproape exclusiv poziția unui grup de cinci state care cer cu insistenta diminuarea bugetului comunitar si mai ales a celui pentru coeziune, destinat statelor slab dezvoltate.

Speram sa nu fim scutiti pe de-o parte si taxati pe de alta! Este reactia Uniunii Transportatorilor dupa votul din Camera Deputatilor care a eliminat supraacciza la carburanti. Radu Dinescu , secretarul organizatiei , crede ca economia va avea de castigat de pe urma acestei masuri…

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 5 decembrie 2019