Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 10 decembrie 2019

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Klaus Iohannis anunta ca va retrage decorațiile tuturor condamnaților penali. Decizia a fost  luată după contoversele privind prezența lui Adrian Năstase la recepția de la Cotroceni, de ziua nationala. Despre procedura si care e insemnatatea retragerii unei decoratii, am discutat cu fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean.

sumarul emisiunii 40 de minute 

Abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar din instanţe şi parchete va genera masive mişcări de protest, care vor conduce până la blocarea totală a activităţii în aceste două instituţii, atrag atenţia mai multe sindicate ale grefierilor. Avertizarea vine in contextul in care deputatii din comisia de munca au amanat votul asupra unor proiecte PNL si USR care vizeaza eliminarea pensiilor speciale.

Greva generală se prelungeşte în Franţa. Sindicatele încearcă să menţină presiunea cel puţin până maine, când premierul francez va detalia proiectul de reformă a pensiilor, care i-a scos pe oameni in strada. Guvernul susţine un sistem universal pe puncte care ar urma să înlocuiască din 2025 cele 42 de regimuri diferite de pensii care există azi în Franţa.

Un dezghet intre Moscova si Kiev in ce priveste estul separatist ucrainean este vizibil dar pacea e departe. Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski s-au întîlnit ieri seară pentru prima dată, la Paris. Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelara germană Angela Merkel, care mediază negocierile, sunt convinşi că ieşirea din criza ucraineană poate crea o nouă bază şi pentru relansarea relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Rusia.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 10 decembrie 2019