Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rezidențiatul, organizat după noi reguli

Din 2020, medicii rezidenți se vor putea pregăti inclusiv în spitalele militare și cele private. Măsura se regăsește într-o ordonanță de urgență privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, adoptată de Guvern. Până acum, pregătirea medicilor rezidenți dura între 3 și 6 ani, în funcție de specializare, și se făcea în spitalele universitare sau clinice de stat dar și în cabinetele medicilor de familie.

“Sunt primele măsuri concrete pe care le luăm pentru a stopa criza resursei umane calificată din domeniul medical. Am reușit acest lucru în condițiile în care anul acesta s-a înregistrat un record de participare la Rezidențiat.”, a spus Victor Costache, ministrul Sănătății, într-o conferință de presă.

Acesta a vorbit și despre faptul că în unele centre sunt medici coordonatori de rezidenţiat care au chiar și 140 de rezidenţi, ceea ce reduce calitatea formării acestora. Și asta în condițiile în care în străinătate sunt cel mult doi rezidenți la fiecare cadru didactic.  “ A fost un adevărat  <scandal> când s-a trecut de la un rezident la doi, întrucât este nevoie de stabilirea unei relaţii de mentorat între coordonator şi rezidenţi”, a spus ministrul.

 “Este o măsură bună pentru că astfel se desprind lucrurile practice dar, în același timp, este important de știut care sunt acei medici de familie care vor face pregătirea  pentru că ei trebuie să aibă însușiri de pedagog, să cunoască  bine materia pe care trebuie să o învețe rezidenții și să știe să facă evaluări periodice ale acestor tineri.“ spune la RFI, dr.Sandra Alexiu,  președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Pentru prima dată, anul acesta examenul de rezidențiat a fost amânat cu aproape o lună de Guvernul Dăncilă. Examenul ar fi trebuit să aibă loc pe 17 noiembrie, însă s-a organizat pe 8 decembrie. Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, a motivat decizia amânării prin faptul că nu există un ministru al Educației, semnătura acestuia fiind necesară pe trei ordine de ministru comune.

 

Toate edițiile emisiunii Sănătatea FMhttps://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm