Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 16 decembrie

Utilizarea mai multor pesticide neonicotinoide a fost interzisă în cadrul culturilor în mediu exterior din Uniunea Europeană

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, va participa, astăzi și mîine, la reuniunea Consiliului UE Agricultură şi Pescuit, de la Bruxelles, unde va fi prezentat raportul intermediar asupra Pachetului de reformă a Politicii Agricole Comune (PAC) post-2020, informează ministerul de resort.

 

Astfel, pe ordinea de zi a lucrărilor se întâlniri se vor discuta regulamentul privind planurile strategice în domeniul PAC, regulamentul privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea PAC şi regulamentul privind organizarea comună a pieţelor (OCP) produselor agricole.

Totodată, în cadrul Reuniunii Consiliului de miniştri va avea loc o informare din partea Preşedinţiei finlandeze privind utilizarea minoră a pesticidelor, precum şi concluzii asupra Strategiei actualizate a UE în domeniul bioeconomiei. De asemenea, delegaţia cehă va prezenta o informare despre Flexibilitatea bugetară în cadrul Fondului european pentru pescuit şi afaceri maritime pentru perioada 2014-2020.

 

Nouă lege a vînătorii

 

Decizie importantă pentru fermieri! Noua Lege a Vânătorii a fost adoptată săptămâna aceasta de Camera Deputaților – for decizional, cu o modificare prin care fermierii care au culturile calamitate nu mai devin neeligibili pentru despăgubiri în cazul în care nu au suprafața împrejmuită. ”Proprietarii de culturi agricole/silvice nu sunt obligați să asigure paza culturilor agricole/silvice și să amplaseze mijloace de îndepărtat exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic„, se arată în modificarea adusă la Legea Vănătorii.

Vă reamintim că una dintre cauzele invocate pentru nedespăgubirea fermierilor a fost că aceștia nu avea îngrădite suprafețele pe care au suferit pierderi din cauza animalelor sălbatice. Noua Lege a Vânătorii a fost îndelung așteptată de către fermieri, iar după votul de miercuri, actul normativ trebuie să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare, scrie agrointel.ro.

 

178 de investigații in sectorul agricolComisia Europeana a publicat recent raportul pentru aplicarea normelor in materie de concurenta in sectorul agricol. Acest document ii poate ajuta pe fermierii europeni sa obtina conditii si preturi mai bune atunci cand isi vand produsele agroalimentare, relateaza Agerpres.

Normele UE detaliate in document interzic acordurile privind stabilirea preturilor dar si acordurilor pentru impartirea pietelor, spre crearea unui monopol.

Autoritatile europene de concurenta au efectuat 178 de investigatii in sectorul agricol iar mai mult de o treime dintre aceste investigatii i-au vizat pe prelucratorii de produse agricole, fermierii constituind cel mai numeros grup de reclamanti.

In aproape jumatate din cazurile investigate a fost vorba de acorduri privind preturile. Mai exact, anumiti prelucratori concurenti incheiau acorduri prin care stabileau un pret fix de cumparare a produselor de la fermieri dar si unii retailerii care stabileau un pret de vanzare fix pentru anumite produse.

In ceea ce priveste protectia pietei interne, una din principalele constatari ale raportului este ca unele state membre au incercat uneori sa restrictioneze importurile de anumite produse agricole din alte state membre. Mai multe autoritati europene de concurenta au investigat o serie de acorduri colective, in baza carora, de exemplu, fermierii dintr-un anumit stat membru au incercat sa-i impiedice pe fermierii din alte state membre sa isi vanda produsele, si au pus capat respectivelor acorduri.

 

Mierea de albine românească merge la export

 

Mierea de productie autohtona este tot mai greu de gasit in supermarketuri, din cauza importurilor tot mai mari la pret de dumping dar si a comisioanelor tot mai mari pe care apicultorii romani sunt nevoiti sa le suporte, relateaza Agerpres.  

Presedintele ACA, Ioan Fetea, sustine ca majorarea pretului mierii nu reprezinta o solutie, in conditiile in care „si asa mierea nu se consuma”. Un alt motiv pentru care mierea romaneasca nu se vinde este faptul ca „retailerii nu vor un produs mai scump, chiar daca este bun si de calitate”, mai explica Ioan Fetea.

In aceste conditii, apicultorii romani sunt nevoiti sa-si trimita productia de miere catre export. Cei mai multi cumparatori de miere romaneasca, parteneri ACA provin din Germania. Acestia cumpara miere romaneasca de peste 40 de ani, insa prefera si mierea mai ieftina din China sau America de Sud, pe care o amesteca cu mierea superioara romaneasca.

„Noi avem niste parteneri in Germania cu care lucram de peste 40 de ani. Sunt firme mari, serioase. Nu au aparut in ultima perioada alti importatori mari, ci doar unii mai mici, care vor sa cumpere 2 – 4 – 5 tone de miere si este foarte dificil sa asiguram un transport rentabil pentru astfel de cantitati. Noi avem partenerii nostri cu care lucram foarte bine si care ne dau in avans fonduri, astfel incat sa putem sa putem face exportul, dar problema este legata de pret. Atata timp cat exista aceasta concurenta care vinde kilogramul de miere cu 8 lei, chiar cu 5,6 lei din Ucraina sau 1,3 – 1,5 dolari din China, aici este problema. Importatorii cumpara de la noi, o cupajeaza, ne solicita niste conditii de calitate extraordinare incat sa poata sa o amestece cu cealalta miere, care nu este chiar conforma”, sustine presedintele ACA.

Romania produce in fiecare an, in medie, 22.000 de tone de miere, fiind al patrulea mare producator din Europa. Efectivele de albine din tara noastra au ajuns la 1,4 milioane de familii, detinute de aproximativ 40.000 de apicultori, iar 60% dintre acestia sunt inregistrati la ACA.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Ruralhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural