Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum să ne protejăm de aerul poluat? ONG de mediu: ”Prima măsură o recomandăm copiilor, nu e de glumă”

Decizie instanta calitate aer.jpg

ONG-urile atrag atenţia asupra calităţii aerului în marile orașe (Sursa foto: pixabay)
ONG-urile atrag atenţia asupra calităţii aerului în marile orașe (Sursa foto: pixabay)

Ministerul Mediului și primăriile trebuie să ia măsuri urgente, pentru a reduce poluarea aerului. O spune la RFI vicepreședintele fundației Eco-Civica Dan Trifu, în condițiile în care problema a atins cote dramatice în București și alte orașe ale țării. Activistul de mediu precizează că orașul cel mai poluat este Ploieștiul.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, declară că există o asociere între zonele poluate și incidența cazurilor de infarct sau alte boli cardiovasculare.

El acuză Garda de Mediu că a fost ”prea relaxată”. Între timp, România riscă sancțiuni europene, din cauza calității aerului.

Cum se pot proteja oamenii de aerul poluat? Vicepreședintele Eco-Civica Dan Trifu a fost invitatul lui Cosmin Ruscior la emisiunea Planeta Verde.

Recomandare pentru copii: ”Prima măsură o recomandăm copiilor, mai ales acum, când este timpul rece și nu există nici vegetație, dar nici precipitații care să atenueze aceste particule din atmosferă. Noi recomandăm ca fiecare copil să meargă la școală cu un fular la gură, care este un filtru destul de bun atât împotriva răcelii, a microbilor, dar asigură și o protecție împotriva poluării și nu glumim deloc, chiar am pus și pe pagina noastră recomandarea aceasta”.

Recomandare pentru părinți: ”De asemenea, îi rugăm pe părinți să ia atitudine și să ceară Primăriei să introducă un autobuz de școală. 50% din traficul din București este dat de aceste mișcări de ducere și aducere de la școală. Nu mai vorbesc de faptul că unii vin din est în vest, alții vin din sud în nord și apare o circulație extraordinară. Dumnealor spun că își duc copiii la niște școli mai bune, dar de fapt îi îmbolnăvesc pe drum”.

Recomandare pentru șoferi: ”De asemenea, rugăm șoferii să nu mai folosească butonul de recirculare a aerului în interior, să meargă fără el, pentru că în habitatul mașinii este cel mai poluat aer din trafic. Ca atare, din când în când, mai bine să mai deschidă geamul un pic, chiar dacă poluarea afară are un grad mare, dar este mult mai mică decât în habitat. Ne-au întrebat oamenii cum. Le-am zis bine, mergeți o perioadă, după aceea coborâți din mașină și urcați și veți simți un puternic miros de fum”.

 

Ediții anterioare ale emisiunii: http://www.rfi.ro/tag/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 20 ianuarie 2020. Invitat: Dan Trifu. Tema: poluarea aerului